Uz pomoć Facebooka u lov na kriminalce

Optužba je vrlo teška i glasi: Kina je obučila tajnu armiju hakera za napade na američke ciljeve. Ukoliko je ova tvrdnja američke sigurnosne tvrtke "Mandiant" točna, kompjutorski specijalisti već godinama uspješno napadaju vladine ustanove, medije i poduzeća. Ova vijest je objavljena točno na početku Europskog policijskog kongresa koji je održan u utorak i srijedu u Berlinu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je demantiralo ovu vijest i optužilo Amerikance za cyber-napade na ciljeve u Kini. Aktualni spor između dvije super-sile na drastičan način ilustrira koje razmjere su poprimili hakerski napadi odnosno virtualno ratište kako na državnoj tako i na privatno-ekonomskoj razini, piše Deutsche Welle.

Prema informacijama sigurnosne tvrtke "Symantec", sa sjedištem u SAD-u, tijekom 2011. je u globalnoj mreži zabilježeno 5,5 milijardi napada. U Njemačkoj je u istom razdoblju Savezna služba za borbu protiv kriminala BKA zabilježila 60.000 konkretnih slučajeva cyber-kriminala, izjavio je na Europskom kongresu policije zamjenik predsjednika ove službe Jürgen Maurer. Ovaj stručnjak smatra da ukupni razmjeri i posljedice "nisu sagledive" i dodaje da postoji konkretna opasnost.

Predsjednik Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maaßen smatra da virtualnom neprijatelju treba odgovoriti jakom tajnom službom u zemlji i inozemstvu. Njemačka Savezna služba za sigurnost informatičkih tehnologija sa sjedištem u Bonnu zadužena je samo za infrastrukturu, brine se da ona bude sigurna i da funkcionira. Ona nije zadužena za borbu protiv napada preko interneta. Hans-Georg Maaßen je na Kongresu europske policije u Berlinu pojasnio kojim metodama istražitelji pokušavaju ući u trag hakerima, džihadistima i ekstremnim desničarima. Zvuči jednostavno, ali nije. Jer, hakeri često i brzo mijenjaju kompjutore i servere. Tako se u digitalnom prostoru često gubi njihov trag.

Policija u Donjoj Saskoj koristi Facebook u pronalaženju kriminalaca. Predsjednik Policijske uprave Donje Saske Axel Brockmann kaže:

- Imali smo slučaj, u kojem smo dugo vremena preko klasičnih sredstava informiranja i medija, uglavnom novina i radija, objavljivali tjeralicu i pokušavali doznati nešto o traženoj osobi. No, kada smo sve postavili na Facebook jako smo brzo dobili sve potrebne informacije. Radilo se o osam teških slučajeva, o seksualnim deliktima, teškim tjelesnim ozljedama i krađi u firmi. Sve smo slučajeve riješili uz pomoć Facebooka - kaže Brockmann.

Pored toga koristeći socijalne mreže, imidž policije se popravio, a 75 posto mladih ljudi upravo se tako odluči za prijavu u policijsku školu.