USB 3.1 Type-C donosi veće brzine, reverzibilnost i veću energiju

usb, Lightning Cable , računalo, osobno računalo, virus
... ali ovaj put bi ona trebala imati širu namjenu, nudila bi veću brzinu i energiju prilikom spajanja na uređaje s kojima je kompatibilna.

Riječ je o novom USB priključku, nazvanom USB 3.0, koji bi trebao s tržišta ukloniti postojeću tehnologiju i standarde, što neće biti lako jer postoje još od sredine devedesetih, kad je USB predstavljen svijetu.

Sličnosti s Appleovim Lightning Cableom su u tome što više ne treba brinuti na koju strani priključujemo USB, možemo to učiniti s obje strane. Ukoliko se netko pita zašto se toliko čekalo, odgovor je - cijena. Lightning Cable duljine jednog metra košta dvadeset dolara (oko 115 kuna), a obični USB priključak se pronađe i za dvadeset centi.

Ono što će USB nuditi jest mogućnost prijenosa podataka brzinom od deset Gbps, jer je kompatibilan s USB 3.1. Bit će veličine 8,4mm x 2,6mm, što znači da nije toliko manji od trenutnog USB 2.0. No to ionako mnogima nije bitno, bitne su performanse i ono što nudi, a nudit će mnogo više od onoga što trenutno postoji na tržištu. Uz sve to, "rok trajanja" mu je deset tisuća ciklusa, što je za obične korisnike i više nego dovoljno.

Datum izlaska na police trgovina još je nepoznat, ali zna se da su s radom počeli u prosincu prošle godine. Točnije, ušli su tad u posljednju fazu i uskoro bi mogle stići prve informacije o konkretnim datumima.

Također, zanimljivo da baš u vrijeme kad treba stići novi USB standard sve češće slušamo o virusima koji nas napadaju putem USB priključka. Teško da je tako nešto slučajnost, priprema se teren i samo je pitanje trenutka kad ćemo se svi skupa morati prilagođavati. Uostalom, tvrtke koje čine ovu grupaciju ujedno su odgovorne i za većinu dijelova koje imamo na računalima ili laptopima...

 

ictbusiness.info