U online oglašavanje u protekloj godini uloženo 36,2 milijarde dolara

online kupovina
Studija je rađena u sklopu 10. godišnjeg AdEx Benchmark istraživanja. Direktor IAB Eruope Townsend Feehan navodi da je istraživanje potvrdilo lidersku poziciju digitalnog oglašavanja u Europi.

"S obzirom na sve veći doprinos digitalnog oglašavanja na privredu i njegovu ulogu u isporuci digitalnih sadržaja i usluga moramo nastaviti poticati europsku inovaciju i osnažiti naše firme da se takmiče širom svijeta", rekao je Feehan.

Daniel Knapp, direktor IHS Tehnology, kuće koja je uradila studiju, kazao je da se online oglašavanje u zadnjih deset godina pretvorilo iz ideje u nezamjenjivi segment.

"Online oglašavanje sada ima svoju infrastrukturu koja se odnosi na više marketinških ciljeva, kao i direktan odgovor na brendiranje, održiv rast i plaćanje-za-pretragu", kazao je Knapp.

Eleni Marouli, analitičarka iz IHS Tehnology, navela je da je online oglašavanje, u teškoj ekonomskoj situaciji u Evropi, pomoglo generalno da ono ne opada u 2015. godini.

"Ovo je prikladna prekretnica za vidjeti. Online je pretekao TV kao najveći reklamni medij na 10. godišnjicu AdEx Benchmark izdanja", kazala je.

Mobilni i video formati također nastavljaju snažno rasti, navodi se u izvješću kojeg prenosi "Thedrum.com".