U javnost procurio tajni pravilnik o brisanju sadržaja s Facebooka!

Facebook, Facebook, Facebook, prijatelji, Facebook, administrator, Facebook, paljevina, kuća, požar, Facebook, prijava, kazna, Facebook, profil, uljepšavanje, Facebook, novosti, aplikacija, Facebook, Facebook, brisanje, aplikacija, Facebook, Novac, Facebook, naplata, plaćanje, Paula Asher, komentar, Facebook, Facebook, smrt, kćerka, Facebook, poruke, timeline, Facebook, twitter, imena, Facebook, laži, Facebook, prijatelji, Facebook, objave, statusi, Facebook, korisnici, Facebook, korisnici, društvene mreže, Facebook, oprez, statusi, Facebook, skrivanje, Facebook socijalna mreža, potraga, korisnici, Facebook, privatnost, zaštita, Facebook, društvene mreže, dobre vibracije, Facebook, privatnost, Facebook, profil, račun, Facebook socijalna mreža, privatnost, ugrožavanje, Facebook socijalna mreža, igra, smrt, Facebook, saznanja, korisnici, Facebook, objave, oprez, Facebook socijalna mreža, ubojstvo, prijatelj, problemi, Facebook socijalna mreža, prekid, Facebook socijalna mreža, rušenje, Faceb
...na kojima su prikazane seksualne aktivnosti - čak i ako je riječ samo o fotografijama simuliranja seksa na kojima nema golotinje.

Ove je informacije Gawkeru prenio jedan bivši zaposlenik kompanije oDesk koja surađuje s Facebookom i za tu društvenu mrežu pregledava i moderira sadržaj kojeg korisnici prijave.

Iako iz Facebooka kažu da će sa svojih stranica ukloniti sadržaj koji je neprikladan, u toj kompaniji nigdje ne objašnjavanju o kakvom se točno sadržaju radi, no zato postoji 'tajni pravilnik' po kojem moraju raditi zaposlenici oDeska i u kojem je točno napisano kakav sadržaj može biti objavljen na Facebooku, a koje fotografije, videozapise moraju izbrisati.

Tako je zanimljivo da, iako su rasistički komentari zabranjeni, oni se mogu tolerirati ako su 'izrečeni u ironiji ili kao šala'. Također, nije dozvoljeno ostavljati komentare i slike vezane uz drogu, osim ako ta droga nije marihuana, no jedino onda kada je potpuno jasno da se na tim slikama ne reklamira uzgajanje, prodaja i kupovina marihuane.

Ovu je priču Gawkeru ispričao Amine Derkaoui 21-godišnji Marokanac koji je prošao trening u oDesku, ali zbog ramazana nije izašao na ključni ispit, zbog čega nije ostao u toj kompaniji za koju kaže da iskorištava zaposlenike iz zemalja trećeg svijeta jer su u njoj najviše zaposlene osobe iz država poput Filipina, Indije, Meksika itd.

Oni najčešće rade od kuće, u smjenama po četiri sata te su plaćeni samo jedan dolar po satu, a uz provizije ta se cifra može popeti i na četiri dolara.

Iako su mnogi nezadovoljni plaćom, razlog zbog kojeg je ovaj posao težak najbolje je opisao jedan bivši moderator koji je rekao da se osjeća kao da radi u kanalizaciji te da mora filtrirati cijelo smeće svijeta i gledati slike nasilja, zlostavljanih životinja, pedofilije, nekrofilije i slično te je posao napustio zbog' mentalnog zdravlja'.

U Daily Mailu upozoravaju da na još jednu zanimljivost vezanu uz suradnju oDeska i Facebooka - na stranici oDeska uopće se ne spominje Zuckerbergova kompanija kao njihov klijent te su iz Facebooka tek naknadno priznali da surađuju s njima.

Valjda im je bilo neugodno priznati da privatni sadržaj koji njihovi korisnici objavljuju na Facebooku prosljeđuju nekim drugim kompanijama, što bi neki također mogli protumačiti kršenjem privatnosti, prenosi dnevnik.hr.