Tko ti gleda profil na facebooku: Ne nasjedajte na još jednu lažnu aplikaciju

internet, kokain, ovisnost, Facebook, aplikacija, profil, Facebook, ovisnost, Facebook, mladi, društvene mreže
...ruštvenoj mreži i putem kojih korisnici navodno mogu saznati ove informacije su - lažne, piše dnevnik.hr.

Na blogu sigurnosne kompanije Sophos kažu da su na ovaj problem upozoravali još početkom 2011. godine, ali osamnaest mjeseci nakon toga nije se puno promijenilo te lažne poruke i aplikacije i dalje kruže Facebookom, a korisnici klikaju na njih.

U Sophosu kažu da postoji nekoliko verzija lažne aplikacije Profile Viewer i možete ih vidjeti među novostima ako je koristi netko od vaših prijatelja - najčešće se na njoj nalaze podaci o osobama koje su navodno najviše puta pregledale te profile, a uz njih se nalazi i link putem kojeg sami možete pokrenuti tu aplikaciju.

Podaci o navodno pregledanim profilima pojavljuju se kao obična objava na Facebooku ili kao slika na kojoj se nalazi više osoba koje su ‘pregledale' profil i koje su označene na toj fotografiji. Oni koji pokušaju aktivirati neku od tih lažnih aplikacija neće saznati tko je najviše puta pregledao njihov profil, već će na taj način aktivirati neku online anketu ili će ‘predati' svoj profil toj aplikaciji koja će na njihov Timeline moći postavljati maliciozne linkove ili spam poruke bez njihova znanja.

Na Sophosovom blogu kažu da problemi s ovakvim lažnim aplikacijama traju već godinama te vjeruju da, iako Facebookov odjel zadužen za sigurnost ima najbolje namjere, ne posvećuje toliko pažnje takvim lažnim aplikacijama, već drugim sigurnosnim propustima na ovoj društvenoj mreži.