Tablet kakvim ga vidi tvorac Androida – Google

nexus 7, tablet, iPad mini, KitKat izdanje, android, android, uređaji, djeca, pametni telefoni
Tablet imena Nexus 7 Googleov je pogled na te zanimljive uređaje koji bilježe sve veće prodajne rezultate. Za Google taj uređaj proizvodi Asus, a po čemu je poseban - donosimo u nastavku.
Kompaktno

Nexus 7 se, kako se i iz naziva vidi, sa svojih sedam inča svrstava među manje i kompaktnije tablete te, rekli bismo, ulazi u nekakvu ulaznu kategoriju tableta. Sve ispod magičnih sedam inča danas se smatra hibridom pametnog telefona i tableta, pa je dakle Nexus 7 punokrvni tablet. Uz zaslon te dijagonale, dimenzije tableta vrlo su kompaktne te će on bez većih problema stati na dlan ili u neku torbicu. Kompaktnoj formi pridonosi i profil nešto manji od 9 mm, koji zahvaljujući zaobljenom rubu djeluje još tanje. Masa je također primjerena te iznosi 290 grama. Vanjštinu krasi elegantan i minimalistički dizajn bez imalo suvišnih detalja. Tek decentno urezbaren natpis Nexus na poleđini i nekoliko osnovnih tipki na boku, uz USB priključak. Ako se nas pita, takav je izgled pun pogodak.
iPad mini među Androidima

Od samog se početka GoogleNexus 7 pozicionirao kao rival Appleovu iPad miniju. Za sve koji žele malen, kompaktan, kvalitetan i brz tablet, a da nije iz tvornice "zagrižene jabuke", Google je stvorio Nexus 7. Hardverski, ovdje je stvarno riječ o moćnom uređaju, četverojezgreni procesor na 1,5 GHz uz 2 GB radne memorije i brzu Adreno grafiku obećavaju puno. U konačnici na tabletu se sve odvija brzo i fluidno bez trzaja ili znakova sporosti. Zaslon u punoj HD rezoluciji iznimno je oštar, a zahvaljujući IPS matrici kut vidljivosti i boje su izvrsni. Primjerak koji nam je stigao na test nema 3G ili 4G modul pa je, nažalost, povezivanje na internet moguće samo preko WiFi bežične mreže. Ako vam je, kao i nama, pristup internetu važan, tada svakako razmotrite inačicu s ugrađenim 3G/4G modulom. Multimedijske mogućnosti ovog tableta su više-manje standardne. Dvije kamere, od kojih ona na poleđini ima pet megapiksela, dovoljne su za prosječne fotografije, a snimanje videa moguće je i u punoj HD razlučivosti. Za pohranu svih sadržaja na raspolaganju nam je 16 GB memorije, no dostupna je i inačica s 32 GB. O kapacitetu za pohranu svakako valja voditi računa jer naknadno proširivanje nije moguće. Naime, Nexus 7 nema utor za memorijske kartice.
Čokoladica

Google Nexus 7 pokreće najnoviji Android u svome KitKat izdanju. Riječ je o verziji 4.4, koja standardno na Googleovim uređajima dolazi ogoljena, bez šminke ili alata koje drugi proizvođači instaliraju na po svome ukusu prilagođene tablete. Zapravo ovaj tablet je i jedan od rijetkih uređaja koji u ovome trenutku pokreće ova, najnovija, inačica Androida. Iako je riječ o ogoljenoj verziji, i dalje možemo doživjeti sve čari novog Android operacijskog sustava na kojemu je sve intuitivno posloženo, a rad na njemu je, kako smo već naveli, brz i fluidan.
Uloženo - dobiveno

Google Nexus 7 sa svojom cijenom od kakvih 2.000 - 3.000 kuna, ovisno o izvedbi, ulazi u nekakav srednji segment. Iako se svrstava među uređaje koji nude dobar odnos dobivenog i uloženog, Nexus 7 nije među povoljnijim tabletima s obzirom na dijagonalu zaslona. Možemo reći da za najpovoljniju inačicu Nexusa 7 nećemo lako pronaći dostojnog rivala, pa svakako zaslužuje našu preporuku, no kod inačice s više memorije i 3G/4G modulom to ipak nije tako te svakako valja razmotriti i konkurenciju.

glas-slavonije.hr