Stranica namijenjena isključivo sramoćenju i vrijeđanju imala je 200.000 korisnika

haker

... tri države, ugasio je tim koji djeluje unutar Centra za edukaciju i prevenciju nasilja u Đakovu.

''TaskForce tim grupa je koja okuplja sedam članova/inženjera (računalna, mrežna i informacijska sigurnost), koji djeluju unutar Centra za edukaciju i prevenciju nasilja u svrhu detekcije, analize i uklanjanja neprimjerenog sadržaja koji se nalazi na internetu, ali i kao podrška MUP-u. U ožujku ove godine zaprimili smo prijavu o Facebook stranici koja je osnovana s ciljem omalovažavanja, sramoćenja i ismijavanja djevojaka iz osnovnih i srednjih škola i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije'', pojašnjava voditelj Centra Dalibor Vlaho Glasu Slavonije.

''Kao i uvijek, riječ je o standardnoj prijavi stranice, a takvih prijava imamo pet do deset dnevno. Tada nismo niti slutili da nas čeka toliko zahtjevan zadatak - ukloniti stranicu koju vode osnivači koji su i više nego obični korisnici. Pregledom prijavljene stranice uočili smo da je riječ o uistinu ozbiljnom problemu među mladima. Stranica je tada imala više od 50 tisuća korisnika (pratitelja), a sadržavala je više od 800 neprimjerenih fotografija, više od 60 minuta videozapisa koji nisu primjereni za mlađe od 18 godina te statuse uznemirujućeg sadržaja'', dodaje Vlaho.

Volonteri Centra za edukaciju i prevenciju nasilja zaprimljenu prijavu proslijedili su TaskForce timu koji djeluje unutar Centra, a koji je i izvršni tim za prijave, detekciju i analizu sadržaja koji se nalazi na internetu.

Isprobali sve tehnike

''Krajem ožujka stručnjaci TaskForce tima krenuli su u obradu prijave i detaljno prikupili sve informacije koje su bile dostupne. Postupak uklanjanja stranice je pokrenut, no stranica je i dalje bila javno dostupna, kao i sav sadržaj koji se nalazio na njoj. Kako je TaskForce tim isprobao sve metode koje se koriste za uklanjanje sadržaja na internetu, a i dalje nismo bili u mogućnosti ukloniti prijavljenu stranicu, odlučili smo se na primjenu vlastite tehnike uklanjanja te korištenje vlastite aplikacije koju smo razvili Target User Identifier. To je aplikacija razvijena za detekciju osobe koja se nalazi iza korisničkog računa društvene mreže Facebook (u ovom slučaju stranice)'', pojašnjava Vlaho.

Kaže i kako su prvo krenuli u stalni nadzor prijavljene stranice, prateći fotografije za koje pretpostavlja da su i 'ukradene' s različitih profila.

''Shvatili smo da ovo nije igra i da se ne radi o 'slučajnom' objavljivanju, nego o golemoj količini podataka koji su s namjerom objavljeni na toj stranici'', kazuje Vlaho. Na kraju, kaže, krenuli su u otkrivanje samog osnivača stranice.

Priča krenula iz Hrvatske

''Nije nam trebalo mnogo vremena. Nakon samo nekoliko sati, prikupili smo sve informacije o osnivaču, koji je smatrao da mu je, kao osobi koja se krije iza lažnog profila, gotovo nemoguće ući u trag. Nakon što su preuzeli kontrolu nad stranicom'', krenuli su i u uklanjanje sadržaja.

''U trenutku uklanjanja, stranica je imala više od 200 tisuća korisnika (pratitelja), približno 2200 fotografija i više od tri sata videozapisa. Mnoge dnevne novine i drugi mediji ukazivali su na ovu stranicu kao jednu od najvećih ove vrste, a naš je zadatak bio ukloniti je i jasno dati do znanja da ni jedna stranica na društvenoj mreži Facebook, a koja za cilj ima javno sramoćenje, neće proći bez naše intervencije'', poručuje na kraju Vlaho. Otkrio je i kako je priča, na žalost, krenula iz Hrvatske.

Glas Slavonije