Što se krije iza milijunskih pregleda spotova na YouTubeu

youtube milica
Uz precizne tiraže išli su i koncerti na kojima je broj posjetitelja uglavnom odgovarao broju prodatih ploča i kazeta. No, takve diskografije odavno već nema. Ploče i kazete zamijenili su CD-ovi, a onda je gotovo nestalo i njih i sve je preuzeo internet. A na internetu...

YouTube preplavljen je zvijezdama „od jučer" čiji spotovi za veoma kratko vrijeme bilježe dva, tri, pet, pa čak i 30 milijuna pregleda. Mnogi se pitaju jesu li cifre milijunskih pregleda istinite. Jer, kako objasniti da neki poluanonimni izvođač preko noći ima milijun i više pregleda, dok istinske zvijezde, koje traju desetljećia, i pune dvorane širom regije, ponekad ne mogu doseći ni nekoliko stotina tisuća, piše Dnevni avaz.

Usporedbe radi, spot „Moje zlato" MC Yankooa i Milice Todorović ima više od 87 milijuna pregleda dok, recimo, „Parni valjak" o takvim ciframa ne može ni sanjati.

Duet „Kost" Emine Jahović-Sandal i Amela Ćurića za pet dana zabilježio je tri milijuna pregleda. Pjevač iz Gračanice priznaje nam da se i sam često pitao je li to moguće i kako neko ima 80 milijuna pregleda pjesme na jeziku koji govori samo 20 milijuna ljudi.

- Ali, kad razmislim, Emina i ja imamo dosta pratitelja na društvenim mrežama. Uostalom, svi se služe društvenim mrežama, posebno Facebookom, i plaćaju da njihovi spotovi imaju što veći broj potencijalnih gledatelja. Čuo sam i da se znaju štimati brojevi pregleda - rekao je Ćurić.

Spot Mirze Selimovića "Imaš me" od 1. studenog na YouTubeu je do jučer prikupio više od 3,5 milijuna pregleda! On kaže da nikada nije čuo da se lažira broj pregleda.

- Ali, vjerujem da ima istine u tome - govori Selimović.

Iz Asocijacije glazbenih kompozitora - stvaratelja (AMUS) kažu da još nemaju mogućnosti da prate preglede glazbenih spotova na YouTubeu, ali da su u kontaktu sa sestrinskim organizacijama u regiji, koje bi mogle da taj posao obavljaju i za naše autore.

- Iz YouTubea su kontaktirali s asocijacijama iz Srbije i Hrvatske kako bi se instalirao softver koji bi prikazivao stvarno stanje i u oblasti pregleda spotova. Svi se stalno "gađaju" milijunima gledatelja, a mislim da je stanje daleko od toga. Onda, postoje neke privatne firme koje, kao, to regulišu, ali je sve vrlo sumnjivo - rekla nam je Lejla Trnčić, direktorica stručne službe AMUS-a.

Inače, one koje to zanima, na internetu se mogu naći brojni servisi putem kojih se uz određenu novčanu naknadu može poboljšati broj pregleda na društvenim mrežama i na YouTubeu, ali i one kod kojih se to može dobiti besplatno.

U YouTubeu su odlučili poduzeti sve kako se više ne bi dešavalo da brojevi pregleda nekih anonimnih izvođača imaju milijunske cifre pregleda, prema kojima se raspodjeljuje novac od reklama, koji se objavljuje na ovom internetskom pretraživaču. Treba naglasiti da YouTube provjerava i prepoznaje adrese s kojih stižu plaćeni klikovi.

Ali i bez toga publika zna tko puni dvorae i stadione, a tko svojom publikom ne može napuniti ni šapjz.

- Osim "Miljacke" Halida Bešlića, vrlo rijetko ima hitova sada. Tko je bio zvijezda, to je ostao i potvrdio se. Ne vjerujem da je točno da neko ima toliko milijuna pregleda. To zvuči toliko proizvoljno - smatra čuvena interpretatorka sevdaha Beba Selimović.

Evrovizijska pjesma "Ljubav je", koja je objavljena u travnju uz podršku marketinga bh. tima, ali i aferu koja ju je pratila izvjesno vrijeme, tek je prije nekoliko dana dostigla milijun pregleda.

- I to je realno. Tržišno je nemoguće da neko s naših prostora ima toliko pregleda. To je paćenički, bez veze troše novac, od realnih pregleda može se i zarađivati, YouTube uplati nakon nekog vremena, a za kupljene preglede nećete ništa dobiti - tvrdi Fuad Backović Deen.