Što kada vaš direktor želi biti „Fejs“ prijatelj?

Facebook, oglas, muškarac žena, Facebook, prijevara, Facebook, društvene mreže, Facebook, roditelji, djeca, špijuniranje, Facebook, profili, prijatelj, Facebook, direktor, seks, virtualni seks, Facebook, neznanac, Facebook, twitter, Facebook, vjenčanje, serija, internet, Hrvatska, prisluškivanje, Facebook, preljuba, Facebook, biser, Facebook, alkohol, droga, ovisnost, društvene mreže, prekidi, Facebook, statusi, navike, objave, Facebook, ubojstvo, ovisnost, internet, laži, upoznavanje, on line upoznavanje, Facebook, izjava, Facebook, profili, skrivanje, Facebook, profil, zaljubljenost, vid, računalo, oči, Facebook, zasićenje, Facebook, prijatelji, mržnja, spoj, internet, Facebook, veza, Facebook, zdravlje, pošast, tipovi, internet, upoznavanje, on line upoznavanje, Facebook, korisnici, priča, status, muškarci, on line, vrste, Široki Brijeg, prevara, internet, društvene mreže, vrijeme, poslovanje, Facebook socijalna mreža, otkriće, varanje, varanje, Facebook, dečko, društvene mreže, bo
Ako želite potpunu privatnost, onda „Facebook" nije najbolja opcija gdje ćete ju prakticirati

Tijekom svoje radnog vremena odlučili ste uzeti pauzu i logirati se na Facebook kako bi provjerili statuse svojih prijatelja, „lajkali" ih, malo se opustili, nasmijali, vidjeli koju fotografiju. Sve se čini kao i obično, no tada primijetite da imate novi zahtjev za prijateljstvo i na vaše opću zaprepaštenost i zgražanje, ni više ni manje vaš direktor želi vam biti prijatelj. Što učiniti?

Naravno da ga ne želite za prijatelja, jer ne samo da će moći vidjeti da s vremena na vrijeme visite na „Fejsu" za vrijeme radnog vremena, nego će mu to omogućiti pregled vašeg profila i osobnih fotografija, koje ne želite da on vidi. No, postoji li druga opcija? Mislimo da ne. Zahtjev možete izbjegavati samo neko određeno vrijeme, no ne dulje od kojih tjedan ili dva. Ako ćete se praviti da uopće niste aktivni na "Fejsu", a nakon toga on vidi preko zajedničkih prijatelja da to nije istina, tada možete pogoršati situaciju. Ono što možete učiniti je prihvatiti ga za prijatelja i odmah složiti postavke „privatnosti".

Dakle, na svojem profilu idite na „postavke privatnosti", te odaberite sekciju „Uredi blokiranu listu ljudi i aplikacija" i kliknite „uredi postavke". U tim postavkama možete vrlo jednostavno blokirati svojeg direktora i to na opciji „Dodaj svoje prijatelje na listu zabranjenih", te kliknite na opciju „uredi listu" ili „edit list". Dodavanjem vašeg direktora na listu blokiranih prijatelja, on će ubuduće moći vidjeti informaciju ili vaš komentar koji objavite za javnost. Vaš direktor neće vidjeti vrijeme kada ste nešto staviti na profil.

Blokiranje forografija

S blokiranjem direktora što se tiče vaših postova, niste ga blokirali što se tiče fotografija. Ako želite to učiniti možete do na način da uđete u jedan od svojih kreiranih albuma te odaberete postavku „Uredi album". Unutar tih postavki, pronađite postavku „privatnost", kliknite na nju i odaberite opciju „prilagođeno". Unutar te postavke imat ćete opciju „sakrij od", gdje ćete unutar kućice morati napisati ime svojeg direktora. Učinite to sa svakim postojećim albumom posebno, te narednim albumima koje ćete stavljati na „Fejs". Također, svojeg direktora možete svrstati pod posebnu kategoriju prijatelja i to na način da uđete u listu prijatelja, te ga staviti pod posebnu grupu „prijatelja" te i na taj način ograničiti njegov pristup.

Privatnost ili javnost

Na žalost, direktor će uvijek na „Fejsu" vidjeti određene stvari koje stavljate, jer za to i on služi. Ako želite potpunu privatnost, onda „Facebook" nije najbolja opcija gdje ćete ju prakticirati. Za to postoje druge, mnogo manje popularne društvene mreže, na kojima ćete više ili manje biti sigurni od direktora.

Osim toga, uvijek direktora možete prihvatiti pa nakon nekog vremena maknuti s liste prijatelja, pa ćete vidjeti hoće li primijetiti i što će se dogoditi. Naravno, ako mislite da je vaše pravo ne prihvatiti direktora za prijatelja na „Fejsu", onda definitivno budite spremni kada vas on upita zašto ga do sad niste prihvatili i imajte spremam jako dobar odgovor. Mi ga još nismo čuli, ali eto, možda vam uspije.

Ono što je činjenica da Facebook ima mnoge probleme s privatnošću, no isto tako je činjenica da ako želite potpunu privatnost da nećete na njemu imati korisnički račun, ili ako ćete ga imati, nećete ništa pisati, komentirati, stavljati fotografije, igrati igrice ili bilo što drugo. Neke osobe na profil stavljaju imena svojih alterega, ne stavljaju nikakve fotografije, te imaju samo vrlo uzak krug prijatelja s kojim komuniciraju. Možda možete s tim pokušati, no sve ovisi koji je razlog zbog čega uopće imate profil na „Facebooku". Je li to širenje i olakšavanje kontakta, zabava, igranje igrica ili nešto treće....?

Izvor: zena.hr