Stariji korisnici interneta sve više dostižu mlađe

Prema njihovoj novoj studiji, takozvana milenijska generacija u dobi od 18 do 33 godine sve je manje dominantna na internetu. Doduše, mladi su i dalje u prednosti u područjima poput korištenja smartphonea i online povezivanja, ali stariji ih sve brže dostižu u trendovima poput online kupovine, gledanja videa i učestvovanja u društvenim mrežama.

Upravo je u uključivanju u društvene mreže poput Facebooka uočen najveći porast broja korisnika starijih od 45 godina, a veliko zanimanje za internet pokazuju i sedamdesetogodišnjaci. Uopšteno se u posljednje dvije godine gotovo udvostručio broj starijih odraslih osoba na društvenim mrežama, navodi Pew Research Center.

Prema istraživanju, mlađa "milenijska" generacija više šalje tekstualne poruke ili igra online videoigrice, dok starije generacije više posjećuju službene stranice vladinih institucija ili na internetu provjeravaju finansijske informacije. Zdravstvene informacije prije su najviše tražile starije generacije, ali sada je to treća najpopularnija online aktivnost svih korisnika interneta u dobi od 18 ili više godina.

Online aktivnosti koje su popularne među korisnicima svih dobi su kupovina, bankarstvo, email te traženje i upoređivanje proizvoda i usluga. U Pew Research Centru kažu da jedina internet aktivnost čija je popularnost oslabjela jest blog, jer se sve više ljudi odlučuje za forme poput Twittera i Facebooka.