Spremni su 'upasti' i u vašu kuću, kako se zaštititi?!

haker

... o tome kako su hakeri sada spremni 'upasti' i u vašu kuću.

Objašnjava to činjenicom da je sve više uređaja koje imamo u kući spojeno na internet, i najavljuje da bi to moglo osloboditi pristup 'cyber kriminalcima' da pažnju preusmjere upravo na te uređaje, poput termometra, hladnjaka, nadzornih kamera i televizora.

Naprimjer, on upozorava da bi haker bio u stanju instalirati određeni program u vaš termometar i tako kontrolirati temperaturu zraka u vašem domu sve dok mu pod ucjenom ne uplatite određeni iznos novca.

Isto tako bi mogao upasti u vašu nadzornu kameru kako bi upoznao vaš raspored kretanja i znao kada vas može opljačkati. Hakeri koji su razotkrili preljubnike opet prijete Iako se oko pojma 'haker' stvorio stereotip da se radi isključivo o kriminalcima koji svoja znanja zloupotrebljavaju dok sjede u mračnoj prostoriji osvijetljeni samo računar, jasno je da će malobrojni s takvim vještinama uistinu činiti zlo ljudima.

Ipak, ako bi se htjeli zaštititi od takvih upada u vaš dom, TechInsider.io je nabrojao nekoliko savjeta:

1. Pobrinite se da promijenite korisnički naziv i lozinku na svakom uređaju koji ga ima, uključujući i rutere, računara i račune. Neka svaki ima jedinstven naziv i šifru.

2. 'Osvježite' sve software na svim stvarima na kojima ih imate. Recimo, vaš 'pametni mobitel' vam vjerovatno često nudi 'software update' opciju pa ju probjate ne ignorirati. Također to možete napraviti i s ostalim uređajima, a upute su gotovo sigurno došle uz njih ili se nalaze na službenim stranicama proizvođača.

3. Budite oprezni s lokacijama na koje postavljate uređaje koji sadrže osjetljive podatke. Nikad prije naše informacije na mobitelima, računarima i raznim računima nisu bile u ovakvoj opasnosti od razotkrivanja. To možemo čuti kao vijesti u kojima netko primjerice otkrije da mu je 'probijena' web kamera na laptopu pa ga je neko s druge strane gledao kroz nju. Zbog toga je dobro pripaziti na lokaciju takvih stvari kako ne bi otkrili osobne informacije o sebi.