Rus autor virusa za cyber napade na trgovačke lance

virus, rus, računalni kriminal, BlackPOS, virus, sofisticirani softver, Ruska Turla, žrtva hakerskih operacija, Symantec Corp, Ministarstvo domovinske sigurnosti, Heartbleed, hakeri, virus, cyber napad
Sigurnosna kompanija IntelCrawler objavila je da je identificirala autora virusa koji je korišten u cyber napadu na trgovačke lance "Target" i "Neiman Marcus". Riječ je o 17-godišnjem Rusu koji je izradio kod virusa, no nije pokrenuo napad.

Iz IntelCrawlera upozoravaju kako bi još trgovačkih lanaca moglo shvatiti da su njihovi sustavi probijeni.

Naime, do sada je utvrđeno da je mladić prodao više od 60 verzija ovog invazivnog programa cyberkriminalcima diljem Istočne Europe ali i ostalih zemalja, a već je dobro poznat u računalnom krim-miljeu.

Virus je poznat kao BlackPOS, a korišten je za napad na prodajne sustave u "Target-u" i "Neiman Marcusu". S nekoliko jednostavnih lozinki uz pomoć njega ušlo se u blagajničke sustave trgovina.

Virus je primjećen još u ožujku prošle godine, a prošli je mjesec "Target" objavio da su se hakeri domogli podataka o 40 milijuna kreditnih kartica što su ih kupci koristili mahom tijekom blagdanske kupovine.

I "Neiman Marcus" potvrdio je napad.

novilist.hr