Rast Facebooka usporava dok druge mreže rastu, ali i dalje ima najveći broj korisnika

facebook
U međuvremenu, većina Amerikanaca sve više koristi veći broj mreža istovremeno, poput Twittera, Instagrama, Pinteresta ili LinkedIna. Dodatnu zanimljivost predstavlja činjenica da sve veći broj poulacije iznad 65 godina koristi Facebook. Po prvi put od njegovog osnivanja procenat ove populacije prelazi polovinu - čak 56% korisnika interneta.

Ovo istraživanje potvrđuje nedavno objavljeni članak 19 godišnjeg Andrew Wattsa u kojem objašnjava kako današnji tinejdžeri doživljavaju internet društvene mreže. On opisuje Facebook kao „ užasnu obiteljsku večeru koju ne možete napustiti", dodajući da je Facebook mrtav za tinejdžere, koji ga sada doživljavaju čudnim i dosadnim, nakon što su tu mama i tata zajedno sa dedom i bakom.

I dok Facebook možda gubi svoj „cool" imidž, barem prema ovim istraživanjima, baza njegovih korisnika je i dalje visoko aktivna. Čak 71% korisnika interneta u SAD je na Facebooku. 70% ih je aktivno svaki dan, u odnosu na 63% u 2013. g. 45% koristi Facebook nekoliko puta tjedno. Od dijela populacije koji koristi samo jednu društvenu mrežu (28%), Facebook apsolutno dominira sa čak 79% korisnika.

Sve više Amerikanaca koristi veći broj društvenih mreža istovremeno

Iako Facebook i dalje drži lidersku poziciju, sve više Amerikanaca širi svoje aktivnosti i na druge socijalne mreže. Sada 52% online korisnika koristi dvije ili više mreža u odnosu na 2013. godinu kada je taj procenat iznosio 42%

Facebook ustvari i nije u potpunosti izgubio mlade korisnike. Oni su sada jednostavno prisutni i na drugim medijima. Tu prednjači Instagram, koji bilježi rast broja korisnika od 9% i ima pritom značajan rast udjela među svim demografskim skupinama. Ono što je još važnije, po prvi put skoro polovina internet korisnika u dobi od 18 do 29 godina koriste Instagram, a polovica njih, 49% čini to svakodnevno.

Linkedin takođe bilježi rast broja korisnika i, po prvi put, udio internet korisnika sa univerzitetskom diplomom dostigao je 50% na ovoj mreži. Twitter i Pinterest rastu takođe među različitim demograskim skupinama, iako, u posljednje vrijeme tu prednjače žene - 42% online ženske populacije je sada na Pinterestu u odnosu na svega 13% online muškaraca. Angažman na ovim mrežama nije toliko rastao, prema ovom izvješću. 17% korisnika Pinteresta koristi ovaj servis svakodnevno, što je na približno istom nivou kao i 2013. Slično je i sa Linkedinom - samo 13% korsinika posjećuje ovu platformu svaki dan, što je nepromijenjen procenat u odnosu na 2013.g

S druge strane, Twitter nažalost bilježi pad dnevne posjećenosti. „36% Twitter korsinika svakodnevno je angažirano na ovoj mreži, ali to je za 10% manje u odnosu na 2013.", izvješćuje Pew. Twitter ima značajan udio u SAD i nalazi se među 5 najviše korištenih društvenih mreža. Međutim, pad frekvencije u korištenju govori o suštinskim pitanjima sa kojima se kompanija danas suočava. Ljudi, naime, još uvijek imaju problem sa aktiviranjem, od otvaranja računa preko pronalaska prijatelja do razumjevanja zašto bi željeli svaki dan da se prijave na Twitter račun i nešto „twittuju"

Podaci za ovo istraživanje prikupljeni su sa više izvora, fokusirani su na SAD. 81% Amerikanaca u dobi od 18 godina i više su danas online, kaže se na kraju Pew istraživanja.

Agencije