Ponuđena zakrpa za Internet Explorer

microsoft
Ako imate uključene automatske nadogradnje, Windowsi će sami obaviti što je potrebno. Trebat ćete ponovno pokrenuti računalo nakon što je zakrpa instalirana. Obavljate li nadogradnje ručno, preporučaju da to učinite čim prije, slijedeći njihove upute.

Ili možete početi koristiti drugi preglednik. Izdali su i zakrpu za korisnike Windowsa XP, iako službeno više ne podržavaju taj operativni sustav star 13 godina, za koji se procjenjuje kako pogoni između 15 i 25 posto svjetskih stolnih računala. Ovo je prvi ozbiljan sigurnosni problem otkad su prestali pružati podršku početkom prošlog mjeseca.

Problem su priznali tijekom prošlog vikenda, kada su objavili kako su zabilježili 'ograničene, ciljane napade' na pojedine američke tvrtke te kako propust pogađa izdanja Internet Explorera od 6 do 11, koja čine 55 posto globalnog tržišta preglednika.

Da je problem ozbiljan, pokazala je i preporuka Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a o izbjegavanju korištenja Microsoftovog preglednika dok se ne pojavi zakrpa, prenosi tportal.hr. Prema podacima tvrtke FireEye, propust koristi skupina hakera u kampanji nazvanoj Operation Clandestine Fox.

Zlorabeći propust, hakeri mogu u potpunosti preuzeti nadzor nad računalom te pokrasti ili promijeniti vaše podatke, instalirati zlonamjerne programe ili kreirati korisničke račune koji bi im dali puna korisnička prava pristupa, piše Daily Mail.