Počeo je Prvi svjetski hakerski rat

hakeri

Wanna Cry je stigao i na prostor Balkana, a sasvim je realno za očekivati da uskoro počne napadati i kompjutere i sisteme u Bosni i Hercegovini.

"Do sada prijavljeni načini infekcije uključuju zaražene linkove u email porukama, zaražene linkove u PDF dokumentima kao i ZIP datoteke zaštićene lozinkom koje sadrže PDF dokumente pomoću kojih započinje lanac infekcije. Ovaj malware koristi metode socijalnog inžinjeringa i mail phishinga i u najčešćem broju slučajeva usmjeren je prema uposlenicima kompanija korištenjem zaraženih mail poruka", priopćeno je iz BH Telecoma.

Antivirusni programi, s obzirom na kompleksnost virusa Wanny Cry, ne mogu mnogo pomoći, a najbolja prevencija je ne otvarati sumnjive e-mailove.

Naime, Wanny Cry u kompjuterske sisteme upada "pozivom", to jeste klikom koji obično dolazi u e-mailu. Virus se uglavnom širi preko PDF dokumenata i kompresovanih fajlova (.zip i .rar datoteke).

Virus Wanny Cry ne napada samo kompjutere, već i kompjuterske sisteme i mreže, pa su posebna meta veće kompanije u kojima je više računara povezano mrežom.

Efikasnog lijeka za ovaj virus još uvijek nema. Microsoft i Kaspersky Lab su 14. ožujka napravili patch za Windows i mrežne sisteme, s kojim je širenje Wanna Cry virusa bilo usporeno.

Međutim, nedugo zatim uslijedio je šok za stručnjake za internet sigurnost, kada je virus Wanna Cry "evoluirao" i sa novim kodovima uspio zaobići zakrpu koju je postavio Microsoft.

Potom se ponovo desio preokret, kada je programer-amater iz Velike Britanije slučajno aktivirao program za gašenje malicioznog softvera i tako zaustavio hakerske napade na ustanove i poduzeća u stotinak zemalja svijeta, uključujući i britanske bolnice.

Britanski istraživač, identificirao na internetu samo kao 22-godišnji MalwareTech, otkrio je da softver može da se zaustavi registrovanjem izobličenog imena web stranice.

"Ovo nije gotovo. Napadači će shvatiti kako smo ih zaustavili, promijeniće kod i onda će pokušati ponovo", kazao je on.

SHARE Fondacija također kao preventivnu mjeru za ovu i mnoge druge vrste napada, preporučuje redovno ažuriranje računarskih programa, naročito operativnog sistema, korištenje kredibilnih antivirus i zaštitnih (firewall) softvera, i redovnu izradu rezervnih kopija podataka, za slučaj da do napada ipak dođe.

Napad virusa Wanna Cry samo je posljednji u nizu. Zadnjih godina smo svjedoci sve većih, sve češćih i sve ozbiljnijih hakerskih napada.

Počelo je sa Melissom ili Sasserom, Stuxnet je izazvao pravu i istinsku jezu među svim stručnjacima za internet sigurnost, a hakeri sve više i sve češće utiču i na politiku, čak do te mjere da zapadni mediji tvrde da bi danas Hillary Clinton bila predsjednica SAD da nije bilo hakerskog napada i krađe mailova iz Demokratske stranke.

CNN sinoć javlja kako "opasnost raste", te da će tijekom ponedjeljka doći do novog vala napada Wanna Cry virusa.

U vremenu tehnološke revolucije svjedoci smo i novih trendova koje ona donosi sa sobom, a jedan od njih upravo je u toku. Dobro došli u Prvi svjetski internet rat.