Plastični kirurg traži brisanje svojih grešaka s Googlea

google, google, google, pretraga, ime, google, greške, internet, google, pretraživanje, budućnost, google, studenti, google, golotinja, google, twiter, kupovina, internet, google, ljudi, google, prisluškivanje, špijunaža, google tražilica, google, pretraživanje, pretraga, google, vlasnik, osjećaji, google, google, htc, htc 10, HTC One M9, google, tražilica, google tražilica, google, aplikacije, zlonamjerne aplikacije
...pohranjeno i vrlo je velika mogućnost da netko upisivanjem vašeg imena u tražilicu dođe do podataka koje ne biste željeli dijeliti s drugima.

Grupa od nekoliko stotina španjolskih građana se s time definitivno ne slaže, pa su španjolskom Vrhovnom sudu uputili zahtjev da naredi Googleu brisanje svih njihovih podataka iz rezultata pretrage, jer na to imaju zakonsko i ustavno pravo, prema odredbama o zaštiti privatnosti.

Španjolski Vrhovni sud je njihov zahtjev elegantno preusmjerio na Europski sud pravde, od kojeg traži tumačenje jesu li pretraživači na zahtjev dužni uklanjati podatke pretraga, bez obzira na to što sami nisu odgovorni za postavljanje tih sadržaja na Internet.

Španjolski mediji prenose kako se među grupom građana koji su tražili brisanje iz rezultata pretraga Googlea, nalazi i jedan plastični kirurg koji se želio riješiti podataka o lošim operacijama grudi, a jedan drugi čovjek je tražio brisanje vijesti da mu je oduzeta kuća zbog neplaćanja osiguranja.

Osnova zahtjeva španjolskih građana je takozvano "pravo na zaborav", koje je Europska komisija nakon višegodišnje rasprave predložila početkom ove godine, ali se još uvijek čeka izjašnjavanje Europskog parlamenta.

U slučaju da se takav zakon ratificira, Google i drugi pretraživači bi mogli imati velikih problema s tehničkom realizacijom udovoljavanja ovakvim zahtjevima za brisanjem iz rezultata pretrage, a postoji mogućnost i da američko sudstvo ne prihvati zakon EU.