Panika na Fejsu: uhode vas policija, šef, stanodavac

Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, veza, Facebook, privatnost, Facebook, profil, astma, Facebook, seks, Facebook, Facebook, ukidanje, Facebook, mail, Facebook, Facebook, depresija, Facebook, mobiteli, Facebook, svadba, Facebook, profil, Facebook, odmor, lopovi, Facebook, Facebook, uništenje, Facebook, twitter, incest, Facebook, Facebook, profil, korisnici, Facebook, vjenčanje, potraga, Facebook, ljubav, Facebook, fotografije, Facebook, Facebook, Facebook, prijatelji, mozak, Facebook, smrt, Facebook, gradnja, grad, Facebook, hakeri, pornografija, Facebook, samoubojstvo, preventiva, Facebook, susret, spajanje, Facebook, lažni profil, Facebook, brisanje, Facebook, link, web, Facebook, profil, lozinka, Facebook, ljudi, twitter, Facebook, BIH, prosvjedi, Facebook at Work, Facebook socijalna mreža, Facebook, Facebook fenomen, Facebook socijalna mreža, telefon

Kao u najgorem horor filmu, sve kreće naopako.

Novi posao za koji ste se natjecali bio je siguran, a onda su vam javili kako su odabrali drugoga.

Ne objašnjavaju puno svoje razloge, navodno misle da previše vremena provodite u neopterećenom surfanju internetom umjesto da se posvetite poslu.

Propada i preseljenje.

Sve se činilo kao gotova stvar, a onda vas je agent za nekretnine obavijestio kako klijent ipak nije zainteresiran sklopiti ugovor o najmu.

Ne razumijete točno o čemu govori; navodno puno tulumarite, a vlasnik se boji za svoje kožne presvlake.

Ništa bolje nije niti na radnom mjestu: smanjili su vam plaću i nisu to obrazložili, a do vas dolaze i glasine kako bivša supruga s kojom se borite za skrbništvo nad djetetom prijateljima priča kako je pronašla savršenu metodu da vas na sudu prikaže kao nepodobnog za odgajanje djece.

Šećer na kraju, javljaju se iz osiguravajućeg društva.

Čini se da nećete dobiti isplatu naknade štete za vratnu ozljedu koju ste zadobili u nekoj prometnoj nesreći – navodno su uspjeli dokazati kako sa Schanzovim ovratnikom po svijetu hodate samo da biste od njih izvukli neku lovu.

Život se ruši kao kula od karata, a vi se prestravljeno pitate, odakle im, za Boga miloga, sve te informacije?

Odakle?

Pa s vašeg Facebooka!

Bez upozorenja. Kad ste prije dvije godine odlučili otvoriti profil na toj općeraširenoj društvenoj mreži, nitko vas nije upozorio kako će se sve što na nju stavljate, prije ili kasnije, upotrijebiti protiv vas.

Čak i na sudu.

Od svih koji njuškaju po Facebook profilu danas najotvorenije pričaju head hunteri, ali i djelatnici agencija za nekretnine.

Facebook se recimo pokazuje kao idealan alat u potrazi za najmoprimcima.

Jasminka Biliškov, vlasnica Agencije za nekretnine Biliškov, kaže kako su profili na mrežama odličan izvor podataka o navikama potencijalnih najmoprimaca.

“Kad nas klijent zamoli da mu pronađemo najmoprimca, mi se obvezujemo da ćemo potencijalnog kandidata provjeriti. Ako na njegovu profilu otkrijemo da je riječ o osobi sklonoj prevelikoj zabavi, dužni smo klijenta na to upozoriti. Naravno, bilo je slučajeva da su kandidate odbili jer im se nije svidjelo što je o njima na Facebooku pisalo”, priznaje nam Jasminka Biliškov.

Slično govore i lovci na nove kadrove. Od podataka prikupljenih na “Fejsu” za stvaranje profila kandidata presudna će biti gotovo svaka stavka.

Ako netko na profilu ima dvije tisuće prijatelja, poslodavac će ocijeniti da na internetu provodi previše vremena.

Ima li ih pak premalo, ili možda uopće nema Facebook ili Linkedin profil, ni to nije dobro: može se zaključiti kako osoba nije spretna u internet komunikaciji.

globus.hr