Pametno posložite news feed na Facebooku

laptop facebook
Prati s kojim prijateljima najviše komuniciramo, koga najviše lajkamo, čije linkove klikamo i u feedu nam onda prikazuje više toga. prenosi avaz. Međutim, kako to s algoritmima često bude, nekad se pravi i prepametan, odnosno servira stalno isto i onda nas to više ne zanima, nego nam dosadi.

Kako više ne bi morao gledati objave uvijek istih ljudi, a propustiti neke važne događaje iz života svojih prijatelja, evo trikova kojima možete utjecati na to šta vidite na Facebooku:

1. Najnovije/najpopularnije

U glavnom izborniku s lijeve strane kod News Feed stoji strelica, a klikom na tu strelicu možeš izabrati želiš li vidjeti najnovije (Recent) ili najpopularnije objave (Top stories)

2. Recite Faceu šta vas zanima

U desnom gornjem kutu svake objave koju vidiš stoji znak koji izgleda kao naopaki krov, a klikom na njega otvara se izbornik na čijem dnu je opcija kojom Facebookovim algoritmima možete reći šta vas zanima. Odnosno, Face će ponuditi dvije objave, a vi trebate označiti onu koja vas više zanima.

3. Ušutkajte one koji vas ne zanimaju

Isti onaj naopaki krović iz prethodne stavke nudi pregršt opcija za uređivanje objava. Uz objavu sestrične tetkine susjede s kojim ni ne znate kad ste se sprijateljili na Facebooku niti vas zanima što radi, označite Unfollow i nećete više viđati njene objave.

4. Još malo podešavanja

Osim biranja najnovijih ili najboljih objava, urediti News Feed možete još preciznije klikom na kotačić koji stoji uz njega u izborniku s lijeve strane. Otvorit će se prozor u kojem možete označiti koje ljude, ali i stranice i aplikacije želite ušutkati.

5. Obračunajte se s oglasima

Klikom na krović birate želite li sakriti samo taj oglas ili sve oglase te stranice. Facebook će željeti znati zašto ne želite vidjeti oglas - možete označiti da vas ne zanima, ali taj korak možete i preskočiti.