Ovisnici o internetu: Radije bi proveli noć u zatvoru ili pročitali “Rat i mir” nego se odrekli Facebooka

Veliki broj internetskih korisnika danas više ne može provesti niti dan bez interneta i društvenih mreža, a koliko smo postali ovisni o mrežama poput Facebooka, Twittera, Pintresta i drugih najbolje pokazuju rezultati istraživanja koje je nad više od dvije tisuće korisnika u SAD-u provela kompanija Harris Interactive za stranicu MyLife.com.

Ti su nam rezultati pokazali da bi čak 40 posto ispitanih radije proveli jednu noć u zatvoru, pročitali Rat i mir, sjedili četiri sata u automobili tijekom prometne gužve slušajući polku ili radili neke druge neugodne ili zamorne aktivnosti nego se odrekli profila na društvenim mreža.

Ovo je istraživanje ukazalo i na određenu razliku u korištenju društvenih mreža osoba koje su ‘slobodne' i onih koji su u vezi te su samci više ‘zakačeni' na Facebook i Twitter - 63 posto ispitanih Amerikanaca kaže da se boje da će, ako ne prate društvene mreže, propustiti vijesti, važne događaje ili nove statuse prijatelja, dok se ova brojka penje na čak 72 posto kada su u pitanju osobe koje nemaju partnera. U Huffington Postu kažu da osobe koje su u vezi, umjesto na društvenim mrežama, vrijeme provode sa svojim partnerima pa im Facebook i Twitter nisu toliko važni, dok samci imaju više slobodnog vremena koje često provode online.

Da je sve veći broj korisnika - pogotovo mlađih, ovisan o društvenim mrežama potvrđuje i podatak da skoro 40 posto osoba starih između 18 i 34 godine, kada se probude, prvo pogledaju novosti na društvenim mrežama, a tek onda provjeravaju nove e-mail poruke.

Možete li vi izdržati bez društvenih mreža? Da li bi i vi radije otišli u zatvor nego se odrekli Facebooka i Twittera?