Ovisnici o Facebooku imaju iste simptome kao i ovisnici o drogama

... statuse na Facebooku, razviti simptome jednake onima koje imaju ovisnici o drogama na odvikavanju. U znanstvenom eksperimentu koji je proveden u više zemalja pod nazivom Unpluged, volonteri su zamoljeni da ne otvaraju svoju elektroničku poštu i ne pišu tekstualne poruke, da ne ažuriraju Facebook i Twitter tijekom 24 sata, a čak im je i pristup novinama ili bilo kojem drugom izvoru informacija bio zabranjen.

Istraživanje je provedeno u suradnji s čak 12 sveučilišta diljem svijeta. Glavni zaključak istraživanja je da su većina ispitanika razvili simptome koji se mogu pronaći kod ljudi koji su pokušali prestati pušiti ili se ostaviti droge.

Kao dio istraživanja, volonteri su zamoljeni da svaki dan vode dnevnike o tome kako se osjećaju te su mogli čitati samo knjige.

Dr. Roman Gerodimos, predavač na Sveučilištu Bournemouth, rekao je u izjavi za britanski Telegraph da "u mjeri u kojoj koristimo neke od ovih modernih tehnologija i novi mediji mijenjaju nas". Prema njegovim riječima, mnogi sudionici istraživanja opisali su da se osjećaju "nemirno".

Ovo nije nije prvi put da se istražuje efekt "društvenog umrežavanja" na ovisnost. U srpnju 2010. godine jedno britansko istraživanje tvrtke Lightspeed Research pokazalo je da više od petine žena u Velikoj Britaniji redovito provjerava svoje Facebook profile usred noći.

Izvor:itproportal.com