Oprez: Droge se sve češće kupuju na internetu

Izvješće, koje je pripremio Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) i europski policijski ured Europol, ne donosi statistike o prodaji droge na internetu, koja se obično odvija na anonimnim računalnim mrežama.

"Praktički bilo kakva vrsta droge može se kupiti na internetu", rekao je direktor Rob Wainwright.

"Potrošači možda misle da je 'čišće' kupovati drogu bez izravnog kontakta s dilerom."

Droge se prebacuje legalnim oblicima prijevoza - kontejnerima, zrakoplovima i poštanskim uslugama, zbog čega im je teško ući u trag.

Direktor EMCDDA-a Wolfgang Goetz rekao je da se ponašanje korisnika droga također mijenja.

"Obrasci korištenja droga postali su fluidniji, potrošači često koriste više supstanci ili mijenjaju jednu drogu drugom", rekao je.

Krijumčarenje droge, rekao je Wainwright, glavna je djelatnost skupina organiziranog kriminala, osiguravajući im sredstva za druge kriminalne djelatnosti.

Izvješće izdvaja sjeverozapadnu Europu, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Belgiju i sjevernu Francusku, kao područje s visokom stopom organiziranog kriminala, uglavnom zbog mnogih prometnih čvorišta, a to područje je i konačno odredište za kokain i heroin, kao i trgovinu ljudima i ilegalnu imigraciju, što je razlog za veliku zabrinutost.

Izvješće stoga preporuča da Europska unija suzbija velike skupine organiziranog kriminala, obavještajnim putevima prati kretanje potencijalnih kriminalaca, prekine tijekove novca i uvede barijere za prodaju droge na internetu.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem kazala je da bi ministri 27 država članica EU-a trebali proučiti izvješće radi mogućih promjena politika i akcija koje provode.

"Moramo ići ukorak s tim promjenama i prilagoditi naše politike i odgovore na tu realnost", kazala je. "Nacionalne mjere, koliko god bile odlučne, jednostavno neće biti dovoljne budu li izolirane."

Europska unija sve je značajniji proizvođač sintetičkih droga i kanabisa, a skrivanje droge olakšava mobilna proizvodnja.

"Kao i kod sintetičkih droga, postoji trend prema proizvodnji droge u blizini ciljanog kupca", rekao je Goetz. "To će biti sve veći trend u budućnosti."

Izvješće procjenjuje da se u Europskoj uniji i Norveškoj potroši 2.500 tona kanabisa na godinu, maloprodajne vrijednosti između 18 i 30 milijardi eura.

Malmstroem je istaknula da Europska komisija ne kani legalizirati kanabis na europskoj razini.

HINA