NSA razvija superračunalo koje će razbijati šifre i kodove

Američka nacionalna sigurnosna agencija NSA razvija superračunalo koje bi jednog dana moglo razbiti većinu kodiranih programa poput onih za zaštitu obavještajnih mreža drugih država ili za zaštitu bankovnih računa pojedinaca, objavio je u četvrtak Washington Post.

Projekt je dio istraživačkog programa NSA-a vrijednog 79,7 milijuna dolara.

List navodi da se njegovo izvješće temelji na dokumentima koje je objavio bivši analitičar NSA-a i zviždač Edward Snowden i da za razvoj takvog računala treba više godina. Takozvano kvantum računalo moglo bi 'razbiti' kompleksne kodove koji se koriste za zaštitu osjetljivih informacija.

Takvo račuunalo moglo bi obavljati nekoliko izračuna i analiza istodobno umjesto pojedinačno, a moglo bi se osim za probijanje zaštite privatnih podataka koirstiti i na drugim područjima poput medicine.

Drugi stručnjaci, koje financiraju privatne tvrtke, također nastoje razviti kvantum računalo i iz objavljenih dokumenata nije jasno je li NSA u svojim naporima ispred ili iza njih.

Snowdenovo prošlogodišnje objavljivanje tajnih podataka otkrilo je razmjere špijuniranja NSA te njihova prikupljanja podataka o telefonskoj i internetskoj komunikaciji privatnih osoba širom svijeta.

Hina