Novi Facebook virus već zarazio 800.000 korisnika širom svijeta

29.08.2013

Novi Facebook virus sposoban je ukrasti korisničko ime i šifru vašeg Facebook računa. Virus se aktivira preko linka i video priloga od “prijatelja”

Jednom kada kliknete na zaraženi video prilog sumnjivog porijekla (ali znatiželja je znatiželja!), bit ćete preusmjereni na web stranice koje će vam reći kako trebate downloadati jedan dodatak (plug-in) kako bi gledali spomenuti video. Istina, metoda je prilično naivna i svatko tko imalo razmišlja neće na to nasjesti. No na novi Facebook virus već je nasjelo njih 800.000. Broj i dalje raste.

Ako se odlučite downloadati spomenuti plug-in, tada započinju vaši problemi. Tvorcima ovog virusa otvorit će se pristup prema vašem Facebook, a vjerojatno i Twitter (mnogi imaju ista korisnička imena). Tim pristupom ti isti hakeri mogu na vašem profilu pisati što god žele, a mogu i promijeniti šifru tako da nećete više moći ući u svoj profil. A onda su godine i godine vašeg truda i "druženja" bačene u zaborav.

Novi Facebook virus se tako i širi - pojavljivanje na zidu zaražene žrtve, kao takav će se pojaviti i na zidovima prijatelja, pa tko klikne. Carlo de Micheli, istraživač na području sigurnosti, potvrdio je kako se novi Facebook virus širi izuzetno brzo, novo zaraženih je oko 40.000 na sat.

Google je već na to odgovorio tako što je isključio mogućnost instaliranja dodataka "plug-in" u svoj web pretraživač, a kako bi spriječio širenje, jer se navodno preko njega najviše i proširilo zaraze. No, ako koristite Mozilla Firefox (kao autor ovog teksta) tada te u opasnosti. Poznato je kako Firefox ima široku paletu plug-inova, tako da bi ovo mogla biti potpuno "normalna" instalacija. A nije.

racunalo.com

Tagovi: facebook virus

loading...