FOTO/VIDEO  Maturant iz BiH s djevojkom snima klipove i od Youtubea zarađuje od 800 do 1.000 $ mjesečno

youtube
- Ja sam četvrti u našoj zemlji koji je dobio tu nagradu. Youtube je dodjeljuje izravno, kada se prijeđe određena cifra pretplatnika. Prvi prag je 100 tisuća pretplatnika, druga nagrada ide za milijun, a treća za 10 milijuna. Ja sam prešao taj prvi stupanj. To je podstrek za nas da više radimo. Za mene osobno, to je veliko priznanje i velika obveza. Iz neke zezancije to je meni sada prešlo u posao. imam zaradu od toga. sada imam više od 160 tisuća pretplatnika, za oko tri godine rada, kaže na početku mladi Demirović.

Na popularnoj mreži Youtube Mirza smišlja, snima i postavlja autorske filmove i videoklipove, kojim zabavlja tisuće mladih diljem BiH.

- Snimao sam sve, da mi kanal ne bi bio monoton, ali najbolje prolaze izazovi koje snimam s djevojkom i društvom, gdje se natječemo tko će nešto prije uraditi ili bolje. U zadnja tri mjeseca snimam daily vlog, to jest prenosim svoju svakodnevnicu javnosti. to trenutno u BiH radimo samo ja i Nedim iz Visokog. Svaki dan se objavljuje klip u isto vrijeme, i to je raji zanimljivo, jer je nešto novo kod nas. Privatni život i sve ono što mi se događa tijekom dana, ja bilježim i iznosim pretplatnicima. Kao neka serija, jer svaki dan čekaju da vide što se meni novo dogodilo. Svo svoje slobodno vrijeme koristim da snimam , priča Demirović.

Pošto je maturant Gimnazije Rizah Odžekić u Zavidovićima, škola mu kaže oduzima dosta vremena, jer je potrebno više napora kako bi se srednje obrazovanje privelo kraju na najbolji način. Ali, i pored toga stigne zabilježiti klip, kako fanove ne bi ostavio bez dnevne doze svojih dešavanja.

- Obično svi snimaju sami, i ja sam tako krenuo, no kasnije sam ubacio i djevojku. Prvi smo par koji to radi ovdje, pa je to ljudima zanimljivo. Ne mogu reći da je zajednički kanal, zato što ona nije stalno tu, nego ponekad kad ja naiđem na neki zanimljiv izazov, onda i nju uključim. na početku sam snimao mobitelom, ali kasnije sam ulagao, pa sada imam više kamera i rasvjetu. Što je bolji kvalitet snimka, više će imati i pregleda, tako da shodno napredovanju i ulažem u kanal , priča Mirza.

Na početku svog projekta tvrdi da nije imao podršku društva. Kao i svako drugačiji u našoj zemlji, nije bio prihvaćen.

- Ismijavanje je bilo svakako i priče poput ‘Što on to radi, što pravi budalu od sebe' i slično. Međutim, mene to nije toliko doticalo, zato sam i došao ovdje. Da sam slušao, ne bih sada ovo postigao. Sada ti koji su pričali svašta i pljuvali po meni, trude se da se nađu u mom društvu, što je smiješno, ali eto treba im dati prostora. Ljudi sada počinju shvaćati što je to, govori Demirović.

Prvi klip koji ga je kaže ‘pogurao', je kratkometražni film "Rane". Sada za dan dobije 50 tisuća pregleda. Klipovi na kojima snima izazove za noć pređu 200 tisuća pregleda. Najviše pregleda na jednom njegovom klipu je pola milijuna tvrdi.

"Sa ovim pratiocima i pregledima koje imam, u Americi bi imao život kakav se samo može poželjeti. Ali, na Balkanu je to drugačije. Svaka osoba može sebi uzeti neku mrežu, koja će zastupati Youtube, braniti prva videa, da ne bi netko drugi kopirao, a uz to se preko njih i zarađuje, jer oni dobivaju izravno uplate s Youtubea. Onda oni uzimaju postotak što vas zastupaju, pa mi na kraju dobivamo onaj finalni novac, oko 80 posto od svoje zarade. Zarada ide po klikovima na reklame . Firma plati da se njihova reklama nađe na klipu i kada netko klikne na tu reklamu, oni meni daju određeni postotak jer je moj klip. 30 puta je veća zarada vani nego ovdje. No tu imaju i sponzori, koji naprimjer nama pošalju neku svoju igricu , da je mi igramo u klipu i pokažemo ljudima gdje da je skinu, pa mi za to dobijemo od njih izravno novac. od tih poslova se najviše i zaradi, jer od Youtubea nema mnogo novca. za tri milijuna pregleda mjesečno dobijem nekih 150 dolara. kada sve saberem, mjesečno dobijem oko 800 do 1.000 dolara ", navodi Demirović.

U početku mu je cilj bila zabava, jer je uvijek htio biti glumac, no sada je to ozbiljnije. Poslije srednje planira upisati video produkciju ili glumu. Planira kaže snimati dosta dugo, jer ne vidi nikakvu prepreku da bi prekinuo. Njegovim roditeljima jeste bilo čudno na samom početku, no danas i oni čekaju da novi klip snimi. U SAD-u ovo cijele obitelji rade, pa zašto ne bi i on kaže, posebno što je spojio ljubav i profit.

Izvor: Source.ba