Loše vijesti za one koji na internetu kupuju robu koja dolazi iz Kine

tipkovnica, tipkovnica, savjeti, online kupovina
... poput Kine ili SAD. Do sada se nije plaćao PDV na proizvode jeftinije od 160 kuna, ali Europska komisija odlučila je ukinuti takvu praksu.

Ivan putem interneta kupuje opremu za mobitele, sportsku opremu, odjeću i obuću koja dolazi iz zemalja izvan Europske unije i višestruko je jeftinija.

- Jednu maskicu za mobitel u Hrvatskoj košta oko 25 KM, a preko online trgovine se može naći za 4-5 KM - kaže Ivan Kralj.

Do sada se na proizvode koji stižu izvan Unije, a jeftiniji su od 50 KM, nije plaćao PDV. Komisija to ukida, pravdajući se nepoštenjem online trgovaca izvan EU.

- Roba velike vrijednosti kao što su pametni telefoni i tableti sistemski su se deklarirali s niskom cijenom odnosno davali su se netačni krivi opisi u dokumentima kako bi se prodavalac okoristio sistemom oslobođenja od PDV-a - kaže Rima Joujou-Dekljić.

Domaći online trgovci vesele se odluci

Takva odluka će te proizvode poskupiti za iznos PDV-a. Domaći online trgovci koji plaćaju PDV na sve proizvode su u nepovoljnijem položaju pa se vesele takvoj odluci.

- Trgovci u Hrvatskoj i Europskoj uniji poštuju stroga pravila o povratu robe o kvaliteti robe dok sa Kinom to nije tako i onda roba iz Kine još bez tog PDV-a je 25 posto jeftinija - kaže Tana Zimmerman, suvlasnica online trgovine.

Ako kupujete robu iz Kine nema ni zaštite ni pomoći Europskog potrošačkog centra kojem se možete požaliti na online trgovce iz Unije.

Kupci nisu obeshrabeni

- Postoje trgovci koji se naravno služe raznim krivotvorinama, prodaju krivotvorine i zavaravaju kupce - kaže Danijela Matković Krstić, voditeljica odjela za Europski potrošački centar.

Nesigurnost i uvođenje PDV-a teško će obeshrabriti kupce.

- Ako je opet jeftinije kupit ću, zašto ne - kaže Ivan Kralj.

Bez PDV-a i jeftino očito je predobro da bi trajalo. Jedan od razloga je i što zbog toga državne kase zemalja Unije na godinu gube pet milijardi eura prihoda od PDV-a, piše dnevnik.hr.