Ljudi su pristojniji na Facebooku

Facebook, Facebook, skype, Facebook, otkaz, Facebook, ljubav, Facebook, aktivacija, Facebook, prijava, servisi, internet, Facebook, zatvor, Facebook, oči, zdravlje, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, profil, Facebook, odjava, Facebook, korisnici, Facebook, Facebook, oko, oči, oftamologija, Facebook, Facebook, prijateljstvo, šok, ljubomora, Facebook, test, Facebook, ovisnost, Facebook, presuda, lažni profil, Facebook, dosada, Facebook, špijuniranje, Facebook, zbližavanje, nalazak, silovanje, Facebook, Facebook, objava, ljudi, Facebook, pristojnost, Facebook, profili, blokada, Facebook, vjenčanje, Facebook, profil, Facebook, mitovi, istina, seks, Facebook, laganje, Facebook, ubojstvo, Facebook, virus, oprez, Facebook, povijest, spriječavanje, Facebook, istraživanje, korisnici, status, društvene mreže, Facebook socijalna mreža, prevara, aplikacija, mobilna aplikacija, Facebook socijalna mreža, lažni profil, način, Facebook socijalna mreža, trikovi, dečki, profili, Facebook, objave
I to ne jednom, već čak dva puta uljudniji, pokazalo je nedavno istraživanje, čije rezultate prenosi Tech Crunch.

Studija je proučavala i uspoređivala komentare korisnika na Facebooku i izdanju online lista Washington Post. Pratili su reakcije na isti članak objavljen u Postu i potom prenešen na Facebooku.

Ustanovili su kako su potonji značajno bezobrazniji, vjerojatno i stoga što mogu komentare objavljivati anonimno, što na Facebooku nije tako jednostavno. Ili, kako je to lijepo sažeo urednik izdanja online LA Timesa Jimmy Orr, trolovi ne vole da njihovi prijatelji znaju da su trolovi.

Profesor Ian Rowe s londonskog Sveučilišta Kent, koji je predvodio provedbu istraživanja, pojašnjava kako su komentatori na stranici Posta bili upola češće neuljudni od onih na Facebooku, a češće su posezali i za komentarima punim stereotipa, sarkazma, vrijeđanja i tome slično.

Ni korisnici Facebooka nisu bili baš nevinašca - pokazali su se sklonijima vrijeđanju i vulgarnostima, mada se pojavljivanje slučaja vulgarnosti pokazale statistički neznačajnima.

Sajt PopScience nedavno je potpuno ukinuo komentare zbog toga što trolovi iskrivljavaju interpretaciju činjenica i ubijaju otvorenu raspravu. Google je povezao komentare na YouTubeu sa svojom društvenom mrežom G+, ne bi li smanjio broj trolova.

I sam Tech Crunch se okušao s komentarima isključivo na Facebooku, no potom se odlučio za rješenje koje omogućuje izražavanje mišljenja i anonimnim korisnicima.

tportal.hr