Koliko su najveći bh. gradovi 'pokriveni' internetom

internet
... besplatno korištenje interneta. To je ujedno i prva besplatna Wi-Fi tačka u okviru projekta koji Grad Zenica realizira s kompanijom „BH Telecom".

Na području Zenice danas mještani 24 mjesne zajednice imaju besplatan internet. Pošto je internet postao potreba, a brojni građani u Zenici nisu u prilici sebi priuštiti ovu uslugu, gradonačelnik Fuad Kasumović obećao je dovesti besplatan Wi-Fi signal u sve mjesne zajednice.

Da je tako, najbolje svjedoče i nedavno instalirane te puštene u funkciju Wi-Fi pristupne točke u još 23 mjesne zajednice i to Gornja Gračanica, Lašva, Gorica, Gornja Zenica, Topčić Polje, Nemila, Donja Vraca, Tišina, Trgovišće, Banlozi, Brist, Pehare, Raspotočje, Janjići, Drivuša, Donja Gračanica, Ričice, Perin Han, Zmajevac, Blatuša, Crkvice i Jalija.

Kako su najavili iz Gradske uprave, planirana je i realizacija projekta besplatnog interneta i na području preostalih mjesnih zajednica u Zenici. Posebno je fascinantno da za realizaciju ovog projekta, kako tvrdi gradonačelnik Kasumović, neće biti potrošena ni marka, a koji je naišao na oduševljenje građana.

- Internet je danas potreba, a mnogi naši građani, nažalost, nisu u prilici da plate sebi ovu uslugu. Želja nam je da u sve mjesne zajednice dovedemo besplatan Wi-Fi signal i radi kvalitetnijeg života to ćemo i uraditi. Građani Zenice trebaju znati da za ove usluge iz gradskog budžeta neće biti potrošena ni marka - istaknuo je Kasumović.

Lokalne zajednice u Sarajevskoj županiji uvele su besplatan bežični internet na nekoliko lokacija namijenjen lokalnom stanovništvu i turistima. Općina Stari Grad Sarajevo nudi besplatan internet na Baščaršijskom trgu, a putem tri pristupne točke pokriveno je i cijelo starogradsko jezgro.

Građani općine Centar Sarajevo mogu besplatno pristupiti internetu kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Putem četiri pristupne točke pokriveni su Veliki i Mali park, prostor u blizini Općine te trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Dio Vilsonovog šetališta je pokriven internetom koji je uvela Općina Novo Sarajevo putem pristupnih točaka kod Historijskog muzeja i Mašinskog fakulteta, a imaju u planu uvođenje interneta na cijelom Vilsonovom.

Najmnogoljudnija općina u Sarajevskoj županiji je općina Novi Grad, a građani imaju besplatan bežični internet samo na području zabavno-rekreacionog parka „Safet Zajko".

Grad Tuzla se još 26. rujna 2008. godine pridružio gradovima širom svijeta koji nude svojim građanima, studentima, poslovnim ljudima i turistima besplatni bežični internet.

Prije skoro deset godina počela je implementacija projekta „Tuzla Wireless City" koji je intenzivno pripreman kroz suradnju Općine Tuzla, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i BIT Centra Tuzla.

U rujnu 2017. godine, nakon okončanja dogovorene infrastrukturne mreže, „Tuzla Wireless City" je značajno poboljšao nivo svojih usluga, što u praksi znači da posjetitelji u centru grada na javnim površinama mogu koristiti i do 50 puta brži besplatni pristup internetu.

Besplatnim internetskim signalom pokrivena je uža gradska jezgra i to lokacije Soni trg, Trg slobode, Turalibegova ulica (korzo), Centralni gradski park, Trgovačka i Gradska ulica te dio šetališta Slana Banja.

Plan je da se zona besplatnog interneta i dalje širi, a građeni koji trenutno koriste uslugu besplatnog interneta imaju na raspolaganju brzinu od 6/1 Mbps u trajanju od 30 minuta, uz mogućnost nastavka korištenja usluge nakon isteka 30 minuta ponovnom rekonekcijom.

Za razliku od Jablanice, koja je pokrivena besplatnim Wi-Fi signalom, u gradu Mostaru on je dostupan samo na pojedinim lokacijama. Zahvaljujući ekipi blog-stranice „Tour Guide Mostar", u sklopu projekta „Pametna kaldrma", u mostarskoj starogradskoj jezgri osigurane su četiri pristupne točke koje omogućavaju besplatnu internet-konekciju turistima koji posjećuju Mostar.

Također, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru te još neke visokoobrazovne ustanove omogućile su studentima besplatan bežični internet, a istu uslugu nude i poslovni i ugostiteljski objekti.

Mladi Mostara do lozinki za pristup internetu u kafićima i ostalim objektima dolaze i preko društvenih mreža. Tako je na Facebooku formirana stranica „Wifi šifre Mostar". Prati je 3.778 osoba, a putem nje moguće je pronaći skoro sve lozinke za besplatan pristup internetu u gradu na Neretvi.

Bežični internet u Banja Luci dostupan je na Trgu Krajine te u parkovima „Petar Kočić" i „Ban Milosavljević". U Turističkoj organizaciji Banja Luka ističu da namjeravaju uvesti besplatan internet na još četiri lokacije i to u parku „Mladen Stojanović", u Univerzitetskom kampusu te na plažama kod Gradskog i Zelenog mosta, ali problem su financije.