Koje su najčešće PayPal prevare i kako ih izbjeći?

paypal
... ljudima koji to nastoje da zloupotrijebe. Evo koje mjere predostrožnosti svojim korisnicima predlaže sam PayPal, prenosi portal Poslovni.hr.

Pazite na lažne "službene e-mailove"

Internet prevaranti često koriste "prijateljska imena" kako bi nasamarili žrtvu i natjerali je da klikne na opasni link. Recimo, email koji dobijete od ‘PayPal Services' zapravo dolazi s adrese [email protected].

Kada provjeravate svoj račun, vodite računa da uvijek u pretraživač upišete www.paypal.com umjesto da klikate na adresu ponuđenu u samoj poruci.

Ako zvuči predobro da bude istinito, oprez

Ukoliko primite mail koji kaže da ste dobili uplatu putem PayPala, upalite svoj pretraživač i ručno idite do PayPala te tamo provjerite račun i pogledajte jeste li zaista dobili novac. Također, kao u gore spomenutim slučajevima, nipošto nemojte kliknuti na link unutar poruke.

Ovo su samo neke često korištene metode kojim pribjegavaju prevaranti na internetu i koje (među ostalim) ciljaju na korisnike PayPala:

1. Prijetnja da će vaš profil će biti ugašen

2. Dobili ste uplatu

3. Platili ste previše

Kako prepoznati ‘prave' e-mailove od PayPala?

E-mail koji stiže od PayPala neće vam tražiti informacije poput lozinke, broja kartice ili imena banke. PayPal od vas također nikad neće tražiti da instalirate ili downlodujete softver.

Lažni linkovi u e-mailu

Ako u poruci dobijete link, obvezno provjerite o čemu se radi prije nego što na nju kliknete.

Ovo radite tako da mišem pređete preko linka bez da kliknete. Ako kursor na kratko ostavite iznad linka, vidjet ćete pravu adresu. Recimo, link može izgledati kao www.paypal.com/SpecialOffers, a kad preko njega pređete kursorom prikazat će se nešto potpuno drukčije.