Kako zaštititi djecu od pedofila na internetu?

Djeca i maloljetnici najčešće su žrtve zlostavljača na internetu. Opreza nikada dosta.

Osim roditelja, veliku ulogu imaju učitelji, socijalni radnici, pedagozi poput Nane koja se na radu u Kanadi suočila sa zlostavljanjem, piše Dnevnik.hr.

- Možemo pričati o seksualnom zlostavljanju gdje je jedna djevojčica našla svoju sliku, kao reklamu za porno website, zato što je djevojčica od 14 godina bila obučena provokativno - pojašnjava Nana Bulić, socijalni pedagog OŠ "Milan Brozović" iz Kastva.

Hrvatski su se policajci naslušali još gorih priča.

- Jedan pedofil iz Slavonije tražio je primjerice jednu djevojčicu da ima spolni odnos sa svojim bratom i ona je to nažalost i imala upravo zbog pritiska, ili od jedne djevojčice je tražio da ima lezbijski odnos sa susjedom - ističe par slučajeva Renato Grgurić iz krim policije.

S kolegama iz Sjeverne Irske hvataju korak s opasnim seksualnim predatorima.

- Kriminalci prate razvoj modernih tehnologija no zato ni policija ne zaostaje za njima. Ne smijem otkriti kako, ali vjerujte postoje razni načini da se u računalu nađu dobro skriveni dokumenti - kaže dr. Andrew Bailey, stalni twinning savjetnik policije Sjeverne Irske.

U OŠ Milan Brozović stručni tim radi na zaštiti djece.

- Mislim da je rješenje u informiranosti, dobroj informiranosti i učenika i roditelja i kolega, svih zajedno i učitelja koji rade na tom s djecom -kaže školska pedagoginja Hedi Blašković Babić. Učenici dobro prihvaćaju suradnju.

- Radimo film na temu kako djevojčica preko interneta upoznaje dečka koji joj se svidio i onda se ide naći s njim a u stvari on je pedofil - otkriva jedna učenica. Djeca žrtve poput njihove glavne glumice u policiji će imati bolji tretman.

- Upravo ono iz američkih filmova dakle audio vizualno će se postavljati pitanja osobi koja će ispitivati dijete - kaže Marijana Žunić, voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije.

Nažalost, crne brojke puno su veće nego službene. Optimistične procjene navode petstotinjak zlostavljane djece na godinu koja nikada ne prijave zlostavljače.