Kako se zaštititi od prijevara i kako poboljšati internetsku sigurnost

haker
S jedne strane više od 60% korisnika ne mijenja lozinke, a s druge strane bi se željeli educirati. Koji je pravi način za bolju sigurnost na Internetu?
Još uvijek nemamo naviku mijenjati lozinke, ne prijavljujemo internetske prijevare nadležnim institucijama i oslanjamo se uglavnom na savjete prijatelja, a ne stručnjaka kada je u pitanju sigurnost na internetu, pokazuje omnibus istraživanje kojim Hrvatska udruga banaka (HUB) nastavlja osvješćivati građane o važnosti zaštite od internetskih prijetnji. Ohrabruju pritom ipak rezultati koji pokazuju da prepoznajemo potrebu za edukacijom u ovom području.

Rezultati istraživanja provedenog početkom lipnja 2016. na uzorku od 610 korisnika interneta, pokazuju da i dalje ponavljamo najučestaliju grešku - ne mijenjamo naše lozinke. Tako čak 60 posto građana lozinke ne mijenja nikada ili samo kada zaborave staru lozinku, a jedna četvrtina građana na promjenu lozinke odlučuje se samo jednom godišnje.

U zaštiti naših računala i sadržaja koje izmjenjujemo putem interneta prvu liniju obrane čini antivirusna zaštita koju bi svatko trebao imati instaliranu na svom računalu i redovito je ažurirati. Iako je instaliranu ima 95 posto građana, polovica njih nije dobro ili uopće upoznata čemu antivirusna zaštita služi i kako funkcionira.

Kada se građane pita što poduzimaju kada postanu žrtvom internetske prijevare, 45 posto tvrdi da se nikada nisu susreli s pokušajima prijevare. Ništa neće poduzeti 28 posto građana, a još će ih manje upozoriti svoje suradnike, prijatelje ili rođake (22 posto). Iako bi svaki slučaj trebalo prijaviti banci ili policiji, nadležnim institucijama ovakve prijetnje prijavi samo 12 posto građana.

O sigurnosti na internetu važno je biti dobro informiran, a u slučaju potencijalne internetske prijevare nužno je zatražiti pomoć stručnjaka. Ispitanici su stoga upitani putem kojih kanala se informiraju o načinima zaštite od računalnih napada. Odgovori pokazuju da se nažalost samo 10 posto građana konzultira s IT stručnjacima. Građani se još uvijek najviše oslanjaju na

savjete svojih prijatelja, suradnika ili rođaka (35 posto) ili objašnjenje traže pretragom interneta (16 posto). Ostali to ne smatraju relevantnom temom, do informacija dolaze slučajno ili smatraju da znaju sve o sigurnosti na internetu.

Provođenjem ovog istraživanja kao dijela kampanje o sigurnosti na internetu HUB i banke članice i ove godine nastavljaju osvješćivati građane o važnosti zaštite od internetskih prijevara. Iako u posljednje vrijeme nije zabilježen značajan broj napada, ključno je pratiti i na vrijeme spriječiti potencijalne prijetnje. Za sve koji se žele informirati o prijetnjama na internetu i načinima zaštite, te preuzeti korisne savjete postoji specijalizirana internetska stranica.