Kako se zaštiti na Facebooku

- Budite oprezni kada klikate na linkove iz poruka od prijatelja. Ponekad se spamovi šalju kao lažne poruke od vaših prijatelja.

- Pažljivo s onim što objavljujete o sebi. Najčešća pitanja za oporavak lozinki su „Kako se zvao vaš prvi ljubimac", „Kako se zove vaš najbolji prijatelj", „Kako se zvao vaš prvi učitelj" i slična, pa nemojte objavljivati na Facebooku informacije koje bi trebale štititi vašu privatnost.

- Nemojte misliti da je poruka stvarno poslana od onoga tko tvrdi da šalje poruku. Ponekad hakeri provaljuju u nečiji račun, ili šalju poruke i mailove koje su identične originalu, ali nisu. Posebno obratite pažnju na poruke u kojima se od vas traži da se priključite nekim društvenim porukama, kliknete na neki link, ulogirate se i sl.

- Kada se pridružujete nekoj novoj društvenom mreži nemojte dopustiti da se poveže s vašim imenikom, jer ćete na taj način nekome omogućiti ne samo pristup svojim podacima, nego i informacijama o vašim prijateljima.

- Adresu upisujte izravno u preglednik (browser). Nemojte se ulogiravati preko oglasa ili se preko linkova na drugim web stranicama. Ako se ulogirate preko neke druge stranice možda se ulogiravate na lažnu stranicu i na taj način nekome odajete svoje podatke. Stranice na koje ti linkovi vode mogu izgledati identično pravom Facebooku, a da s njim nemaju nikakve veze.

- Budite selektivni pri prihvaćanju prijateljstava.

- Uvijek pretpostavite da je sve što objavljujete na nekoj društvenoj mreži trajno. Čak i kada obrišete svoj korisnički profil, postoji šansa da je to neko negdje spremio.

- Nemojte koristiti društvene mreže s poslovnog kompjutere, jer tako riskirate sigurnost korporativne mreže.

- Pažljivo s aplikacijama. Facebook dopušta instaliranje aplikacija trećih strana, ali ponekad te aplikacije nemaju najbolje namjere i mogu instalirati štetne programa na vaše računalo.

tehton.covermagazin.com