Jedete li ručak na radnom mjestu za računalom?

Ubrzani tempo našeg života često nam ne dozvoljava niti poštenu pauzu za ručak. Mnogi žele uštedjeti na vremenu, pa svoj obrok pojedu ne mičući se od radnom mjesta. Stručnjaci ističu kako vas ova navika može dovesti do nagomilavanja suvišnih kilograma, piše ordinacija.hr.

Britanski su istraživači u svoju studiju uključili 44 osobe koje su podijeljene u dvije skupine. U jednoj su sudionici jeli ručak dok su igrali Solitaire na računalu, dok su ispitanici druge skupine jeli isti obrok bez ikakve distrakcije.

Pola sata nakon obroka, obje su skupine dobile zadatak s keksom. Mogli su probati koliko god su htjeli keksa. Jednako tako su trebali navesti svih devet vrsta namirnica koje su pojeli za ručak i red kojima su bile servirane.

Ispitanici koji su sjedili za računalom konzumirali su kekse u vrijednosti 250 kalorija, što je upola više od drugih ispitanika. Također, "kompjuteraši" su se teže sjetili namirnica koje su pojeli, a u manjoj su mjeri bili siti nakon obroka.

Rezultati upućuju na to kako distrakcije poput računala, gledanja televizije ili čitanja knjige mogu zamutiti naše pamćenje obroka, što ima pravi učinak na naš apetit. Ako imate naviku jesti ispred televizora, vrijeme je za promjene: nutricionisti ističu "amneziju hranjenja" - stanje u kojem nismo svjesni namirnica koje jedemo (uglavnom velike vrećice čipsa, kokica ili puno čokolade) dok radimo neku aktivnost - gledamo televiziju ili čitamo knjigu.

K. Horvat