Japan ima rješenje za ovisnost o Internetu

Omogućit će se isto tako pomoć iz područja psihijatrije i kliničke psihijatrije ili običnim savjetovanjem, kao bi im olakšali povratak u normalan život i sačuvali ih od mogućih trauma.

Ovisnost o internetu u Japanu je povezana s naglim rastom broja poremećaja spavanja i prehrane, a u gorim slučajevima depresije i tromboze koja se inače povezuje s dugotrajnim avionskim putovanjima. Studije su pokazale da pretjerano korištenje interneta tj računala onemogućava koncentrirano praćenje nastave te da isto tako utječe na učenje, a time i ocjene.

Japansko ministarstvo reagiralo je na sve veći broj tinejdžera u dobi od 12 do 18 godina koji provode sve više vremena na internetu. Još se ne može sa sigurnošću reći točan broj, ali za sada je više od 500 tisuća mladih Japanaca ovisno je o internetu.

- Dijagnosticirano je 518 tisuća djece, srednjoškolaca i osnovnoškolaca u cijelom Japanu i brojka raste. Bit će još puno više slučajeva jer za tolike još ne znamo. - rekao je glasnogovornik Akifumi Sekine za Daily Telegraph. Ministarstvo hitno planira financirati off-line kampova u kojima bi djeca bez mobitela i kompjutora mogla započeti liječenje od ovisnosti.

-Želim ih izvući iz virutualnog svijeta i ohrabriti da uspostave stvarnu komunikaciju s drugom djecom i odraslima. - rekao je Sekine. Logori za odvikavanje otvaraju se u ljetnim školama i javnim zgradama koje nemaju internet priključke.

Djeca bi trebala ponovno razviti navike, primjerice, bavljenje sportom, aktivnosti na otvorenom, igranjem konvencionalnih igara, druženjem uživanjem u djetinjstvu. Omogućit će se isto tako pomoć iz područja psihijatrije i kliničke psihijatrije ili običnim savjetovanjem, kao bi im olakšali povratak u normalan život i sačuvali ih od mogućih trauma.

dnevno.hr