Glavni trendovi na društvenim mrežama: Facebook i video sadržaji

Facebook, zlostavljanje, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, ludosti, cure, Facebook, Facebook, veza, bivši, dečko, cura, Facebook, Facebook, profil, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, twitter, Facebook, twiter, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, spam, Facebook, Facebook, sigurnost, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, silovanje, pedofilija, Hrvatska, Facebook, Facebook, droga, alkohol, tinejdžeri, Facebook, glazbeni servis, Facebook, internet, računala, Facebook, limitator, Facebook, računala, lažni profil, Facebook, Facebook, Facebook, psihopata, Facebook, računala, Facebook, varanje, izlasci, Facebook, Facebook, studenti, Facebook, timeline, Facebook, Facebook, učiteljica, ravnateljica škole, Facebook, igrice, računala, Facebook, Facebook, vijesti, top lista, Facebook, bonton, prijateljstvo, Facebook, društvene mreže, Facebook, twiter, Facebook, rastava, status, parovi, rastava, Facebook, Facebook, zaštita, Facebook, virus, oprez, Facebook, razgov
Glavni trendovi na društvenim mrežama u ovoj godini su kombinacija plaćenog i zasluženog sadržaja te daljnji rast video sadržaja i korištenja Facebooka, pokazuje istraživanje globalne agencija za odnose s javnošću Ketchum.

To istraživanje pokazalo je da većina društvenih mreža najviše novosti uvodi za mobilne platforme, s obzirom da ljudi u prosjeku dnevno pogledaju u svoj mobilni telefon i po 50 puta.


Kombinacija plaćenog i zasluženog sadržaja u ovoj će godini biti vrlo bitna za uspjeh na društvenim mrežama, kažu u Ketchumu, objašnjavajući da prosječna osoba provede oko deset sati dnevno konzumirajući razne vrste medija i za to je vrijeme izložena prema više od 5.000 marketinških poruka. Korisnici primjećuju otprilike tek jednu četvrtinu tih poruka, dok se za samo 3 posto može reći da imaju bilo kakav učinak.

Internetski prostor zakrčen je sadržajem, a korisnici većinom ipak čvrsto kontroliraju s kojim će sadržajem doći u dodir te bi zato kombinacija plaćenog i zasluženog sadržaja mogla biti dobitna, jer plaćeni sadržaj funkcionira najbolje kada je priča tematski i kontekstualno relevantna", poručuju iz Ketchuma.

S obzirom na ogroman i stalan porast video sadržaja na internetu i društvenim mrežama, ove se godine očekuje nastavak toga trenda, tim više što je video sadržaj raznih brendova već povećan za sto posto u odnosu na godinu prije, a angažman korisnika s videima povećao se za čak 163 posto, navodi Ketchum.

"Video sadržaj za vaše poslovanje ili reklamu proizvoda na društvenim mrežama može biti dosta koristan alat, a ulaganje u stvaranje videa ne mora biti skupo, jer postoje razne aplikacije koje mogu pomoći u kreiranju dinamičnog sadržaja", kažu iz te agencije.

Facebook i dalje predvodi razvoj

Unatoč rastu broja društvenih mreža i njihovih korisnika i dalje je jedna od najkorištenijih društvenih mreža Facebook, s više od milijardu aktivnih korisnika dnevno. Ta mreža također nastavlja ulagati i u razvoj, pogotovo u vizualne sadržaje.

"Zamah na Facebooku doživljava live streaming čiji doseg također stalno raste, a kategorije u kojima se očekuje najbrži rast ove opcije su hrana, kreativne industrije i zdravlje", predviđaju iz Ketchuma čiji je hrvatski zastupnik agencija Dialog komunikacije.

Vodeću poziciju u razvoju ponude za mobilne platforme Facebook je potvrdio i nedavnom objavom suradnje s korejskim Samsungom u području virtualne stvarnosti (virtual reality - VR) čija je era, kako kažu stručnjaci, službeno počela nastupom vlasnika Fecebooka Marca Zuckerberga na predstavljanju novih Samsungovih pametnih telefona na Mobile World Congressu 2016. u Barceloni kada su predstavljene nove VR naočale i kamere koje korisnicima osim druge virtualne stvarnosti donose i bezbrojne aplikacije.

Hina