Gasiti računalo ili ne?

laptop, računala, laptop, popravke, računala, računalo, gašenje
I jedna i druga osoba su u pravu, jer odgovor na pitanje trebate li gasiti računalo tijekom noći ovisi od toga kako i koliko koristite računalo.

Praksa redovnog isključivanja računala ili laptopa i ponovno paljenje nosi svoje opasnosti, piše Science Alert.

Dakle, gasiti računalo ili ne?

"To ovisi od toga koliko često ga koristite. Ako koristite računalo više puta dnevno, najbolje je da ga ostavite upaljenog, a ako ga koristite na kratko vrijeme - sat, dva ili samo jednom dnevno, ili čak i manje, onda ga isključite", kaže Stiven Lesli iz Geek Squada.

Klasični hard diskovi imaju mehaničke dijelove koji se pomjeraju, pa je neizbježno da oni kad-tad zakažu, a računala se također zagrijavaju kada su uključeni, pa je toplota neprijatelj svih komponenti.

"Neki uređaji imaju određeni životni ciklus. Na primjer, ukoliko su LCD monitori uključeni neprestano, oni će trajati samo dvije godine, jer je njihov radni vijek 15.000 sati. Zbog toga je dobro da monitor isključujete kad god ga ne koristite. Baterije i hard diskovi takođe imaju ograničen životni vijek. Njihovo isključivanje ili stavljanje u opciju 'sleep' produžit će trajanje", kaže Ajai Gupta, direktor proizvodnje laptopa u kompaniji HP.

Razlozi zbog kojih bi trebali ostaviti računalo uključeno:

Koristite PC kao server ili želite mu daljinski pristupiti
Želite da se operativni sustav ažurira, skenirate računalo u potrazi za virusima ili želite da se neki drugi proces završi dok ste odsutni
Ne želite čekati da se podigne sustav

Razlozi zbog kojih bi trebalo isključiti računalo:

Ostavljanje PC-a da radi i kada ste odsutni značit će veći račun za struju
Ne želite da vas uznemiravaju razna obavještenja ili zvuk ventilatora
Performanse kompjutera se mogu poboljšati nakon povremenog restartiranja.