Gabe Newell: Windows 8 je katastrofa

Gabe Newell
„Mislim da je Windows 8 katastrofa za tržište osobnih računala." - izjavio je Valveov šef Gabe Newell. Ovu odvažnu i pomalo kontroverznu izjavu pojasnio je na sljedeći način: „Mislim da ćemo uz Windowse 8 izgubiti nekoliko velikih [OEM] proizvođača originalne opreme koji će jednostavno napustiti tržište. Također mislim da će taj OS uništiti margine za mnoge korisnike. Ako se to pokaže točnim, bit će dobro imati alternative. Stoga želimo omogućiti da se 2500 Steam igara može što lakše pokrenuti i na Linuxu."

Drugim riječima, Gabe smatra kako je ključ uspjeha samog Steama bila otvorenost PC platforme koju Microsoft sa svojim tablet-OS pristupom u jednu ruku nastoji zatvoriti kako bi svojim konkurentima limitirao pristup platformi.

Premda je to u suštini gruba istina, Gabe je inače poznat po svojim stajalištima koja je s vremenom mijenjao. Dovoljno se sjetiti da je prije nekoliko godina žestoko kritizirao Sonyjev PlayStation 3 i kompliciranost izrade igara za tu platformu, da bi se prije dvije godine ispričao za sve rečeno i pružio ruku pomirenja dovodeći dio Steam funkcionalnosti na PS3. No opet, Gabe nije jedini istaknuti čovjek industrije videoigara kojemu je Windows 8 odbojan - predsjednik Stardocka Brad Wardell također je svojevremeno kritizirao novi Microsoftov operativni sustav koji nam stiže krajem listopada.

Izvor: hcl.hr