Facezam, aplikacija za prepoznavanje lica stranaca | Hercegovina.Info

Facezam, aplikacija za prepoznavanje lica stranaca

facezam
facezam

Britanski poduzetnik Džek Kenjon tvrdi da uz pomoć ove aplikacije za desetak sekundi možete identificirati potpunog stranca, ukoliko ga fotografirate. Garantuje točnost od 70 posto, jer može skenira milijarde fotografija u sekundi i fotografiju koju ste upravo snimili poveže s profilom na Facebooku.

Točnost se spušta na 55 posto, ukoliko osoba koju se pokušava da identificira u trenutku fotografiranja nosi sunčane naočari, kosu preko lica ili šešir na glavi i ako lice nije poželjno pozicionirano na fotografiji, već ga ona prikazuje iz nekog kuta.

- Korisnici će moći da identificiraju nekoga u roku od nekoliko sekundi, što znači da privatnost više neće postojati u javnom društvu - rekao je Džek Kenjon za britanski Telegraph, dodajući da bi Facezam mogao označiti kraj anonimnih društava.

Tvrdi da ne postoji način da se Facebook korisnici zaštite od ove aplikacije i navodi da veruje da će ona delovati na smanjenje kriminala.

Facebook, pak, tvrdi da ova aplikacija krši njihovu politiku o privatnosti i da će možda dovesti u pitanje njezin izlazak.

- Ova aktivnost krši naše uslove i mi smo uspostavili kontakt s osobama koje je razvijaju, kako bi bili sigurni da ih njihova aplikacija poštuje - poručeno je iz Facebooka.

Međutim, Kenjon se ne slaže i tvrdi da su već razmatrali tu mogućnost i da aplikacija neće kršiti uvjete privatnosti.

Facebook i Instagram su objavili da će doneti nova pravila, kojim se developerima zabranjuje da koriste objave njihovih korisnika za špijuniranje.