Facebook uvodi tehnologiju prepoznavanja lica

Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, twitter, Facebook, virus, Facebook, Facebook, vrijednost, Facebook, Facebook, slike, Facebook, Facebook, izgled, Facebook, BIH, prosvjedi, Flatbook, Facebook socijalna mreža, Facebook fenomen

Za neke je to još jedan razlog za paniku i brigu za sigurnost oko osobnih podataka na Facebooku. Prema Facebookovim podacima više od 100 milijuna slika dnevno se od strane korisnika dodaje na njihove profile, što je statistika koja bi mogla konkurirati onoj Youtubea, na kojem se 24 sata dnevno dodaje jedan video po minuti.

Kao dodatak ovoj ogromnoj količini slika, praktički nema osobe na Facebooku koja nije dio ovog procesa. Više od 400 milijuna korisnika dodali su barem jednu sliku. Sam Odio, Facebookov novi product manager za slike, ističe da je dodavanje slika jako popularno te da su zbog toga nužna poboljšanja usluga koje Facebook pruža, prenosi NY Times. Odio je osnovao Divvyshot, tvrtku koja je razvila tehnologiju za prepoznavanje lica, koju je Facebook kupio prije dva mjeseca. Za sada tehnologija funkcionira tako da identificira lice prisutno na dodanoj slici, te pita korisnika 'Čije je to lice?' Prema izvješću Facebooka, usluga je u fazi ograničenog testiranja, no uskoro će se pojaviti na popularnoj društvenoj mreži, zajedno sa još nekim novim mogućnostima. Tim Stevens, sa portala Engadget, tvrdi da tehnologija prepoznavanja lica neće ići tako daleko da identificira lica sa svih slika. Moramo priznati da nam je drago da se Facebook nije odlučio na tu opciju jer bi implikacije bile veoma zabrinjavajuće. No kada se odluče siguran sam da će uvesti i postavku privatnosti koja će nam davati mogućnost da se odlučimo želimo li ili ne da se naše lice identificira na baš svakoj slici na Facebooku, zar ne, pita se Stevens. 

(Z. S.)www.liderpress.hr