Facebook razvija aplikaciju za praćenje korisnika!

Jedna od stvari koju možemo povezati s Facebookom je kršenje privatnosti, ali čini se da u ovoj kompaniji tek pripremaju najjače adute koji bi mogli uništiti privatnost korisnika.

Naime, na Bloombergu kažu, oslanjajući se na neimenovane, ali pouzdane izvore, kako Zuckerbergova kompanija razvija aplikaciju za pametne telefone koja će pratiti lokacije korisnika i koju bi mogli lansirati već sredinom ožujka.

Na ovoj stranici napominju da Facebook već sada pohranjuje GPS podatke korisnika prilikom objava na Facebooku, uploada fotografija ili prijava na različita mjesta, ali s novom aplikacijom 'napravit će još jedan korak naprijed u praćenju korisnika'.

Naime, nova aplikacija navodno će raditi u pozadini tj. neće morati biti pokrenuta kako bi pratila lokaciju korisnika te je ona dio nove Facebookove mobilne strategije putem koje žele unovčiti stotine milijuna korisnika koji ovoj mreži pristupaju putem mobilnih telefona.

Praćenjem lokacija i dnevnih navika korisnika Facebook će im moći plasirati još preciznije oglase i na taj način dodatno povećati svoju zaradu od oglašavanja. Prema informacijama kojih su se dokopali na Bloombergu, Facebook će ovu aplikaciju predstaviti kao alat za povezivanje s prijateljima te će putem nje korisnici lako pronaći svoje prijatelje jer će znati njihovu lokaciju - aplikacija će ih obavještavati ako se njihovi prijatelji nalaze u blizini pa ih mogu kontaktirati i npr. otići na piće.

Inače, slične aplikacije za pronalaženje prijatelja i praćenje njihovih lokacije postoje već neko vrijeme, no zbog straha od kršenja privatnosti, ali i potrošnje baterije (takve aplikacije stalno rade u pozadini i troše bateriju), one ipak nisu toliko popularne i ne koristi ih veliki broj mobilnih korisnika.

S obzirom da Facebook trenutno ima više od milijardu korisnika, a ta brojka stalno raste, ako bi samo deset posto njih koristilo ovakvu aplikaciju, Zuckerberg bi dobio vrijedne podatke o lokacijama više od sto milijuna ljudi koje bi mogao unovčiti prodajući ih oglašivačima.

Dnevnik.hr