Facebook predstavio 'ratnu sobu' u kojoj se pripremaju za europske izbore

facebook soba
 Jasno je kako je gotovo nemoguće pronaći i spriječiti širenje svih lažnih vijesti i gašenje svih lažnih profila koji su otvoreni upravo kako bi se putem njih širile dezinformacije, no Facebook pokušava dati svoj maksimum kako bi se te stvari spriječile. Pri tome poručuju da ne mogu sve sami te cijene trud aktivista i novinara koji također rade na tome da otkriju i prijave lažne profile i dezinformacije.

Uoči nadolazećih izbora za parlament EU koji će se održati u drugoj polovici svibnja, Facebook je otvorio "ratnu sobu" u svom europskom sjedištu u Dublinu u kojem se nalazi 40-ak ljudi koji će pratiti situaciju na Fejsu, tražiti znakove manipulacije i govora mržnje.

Riječ je o inženjerima, stručnjacima za podatke i sigurnosnim stručnjacima koji će proučavati i ocjenjivati sadržaj koji prijave drugi korisnici ili automatski sustavi i odlučivati o njegovom brisanju s mreže i brisanju profila.

Koliko je veliki problem lažnih profila pokazuje informacija koju je s novinarima podijelio Richard Allan iz Facebooka - od listopada 2017. do studenog prošle godine izbrisali su 2,8 milijardi lažnih profila, a osim lažnih profila vode borbu i s pravim profilima koji dijele lažne vijesti ili promoviraju govor mržnje.

U tome im pomažu novinari i aktivisti zahvaljujući kojima su u Španjolskoj otkrili mrežu desno orijentiranih lažnih profila čije su objave dosegnule oko 1,7 milijuna ljudi, kao i oglase koje su postavili članovi Trumpove predizborne kampanje u SAD-u s kojima su prekršena pravila Facebooka.

Što se Hrvatske tiče, Facebook je nedavno dogovorio suradnju s Faktografom, koji će s drugim europskom nezavisnim organizacijama za provjeru činjenica u EU, sudjelovati u ocjenjivanju točnosti sadržaja koji se objavljuje na ovoj društvenoj mreži.

Izvor: The Guardian