FOTO/VIDEO  Facebook predstavio 'pametniju' tražilicu

Primjerice, moći ćete postaviti upit: 'turističke znamenitosti u Hrvatskoj koje su posjetili moji prijatelji'.

Sada znamo što je Facebook toliko dugo vremena pripremao - bolji sustav pretraživanja.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg na konferenciji u San Franciscu najavio je bolji interni pretraživački sustav, odnosno 'graph search' - sposobnost pretraživanja unutar vašeg 'društvenog grafikona' za specifičnosti koje vas zanimaju.

"Graph Search" je način da surfate internetom koristeći podatke s Facebooka. Ovaj novi sustav pretrage omogućuje vam pretraživanje preko različitih Timeline-ova prijatelja bez potrebe da posjećujete svaki pojedinačni profil kako biste otkrili sviđa li im se neko određeno mjesto ili neka stvar.

Poboljšanja pretraživanja uključuju mogućnost postavljanja pitanja na engleskom jeziku kao što je primjerice "koji od mojih prijatelja žive u New Yorku?".

Zuckerberg je istaknuo da je "Graph Search" vrlo različit od Googleovog i Microsoftovog web pretraživanja, iako Facebook koristi Microsoftovu Bing tražilicu kao rezervnu opciju u slučajevima kada Facebook ne može pronaći odgovarajuće rezultate unutar svojih baza podataka.

Novi Facebookov sustav pretraživanja sada je dovoljno inteligentan da može rangirati vaše prijatelje na temelju interakcija koje ste ostvarili. Drugim riječima, vaši bliži prijatelji pojavit će se na vrhu popisa rezultata takve pretrage.

Također od sada može pretraživati rezultate na temelju priča ili fotografija koje ste "lajkali". Zuckerberg je demonstrirao i primer pokazavši koji su sve od vaših prijatelja na Facebooku "lajkali" seriju HBO-a "Game of Thrones".

Štoviše, moći ćete pronaći ljude koji žive blizu vas, a koji vole određene stvari, primjerice ovu televizijsku seriju.

U tom slučaju u Facebookovu tražilicu unijet ćete: "People who live near Zagreb who like Game of Thrones" [upit mora biti na engleskom jeziku].

Rezultati koje ćete dobiti bit će, među ostalim, razvrstani i prema broju vaših zajedničkih prijatelja.

Fotografije koje ste objavili na Facebooku također mogu biti rangirane prema prijateljima koji su vam najvažniji na vašim Facebook listama.Čemu ove promjene? Zuckerberg je odgovorio ponovivši misiju Facebooka: "Kako bismo učinili svijet otvorenijim i povezanijim".

"Postoje proizvodi koji pomažu ljudima da ostanu povezani i proizvodi koji pomažu ljudima da uspostave nove veze", istaknuo je Zuckerberg.

Ove izmjene bit će vidljive odmah, ali ne svima. Pojavit će vam se kao velika plava traka na vrhu vaše stranice. Za beta verziju možete se prijaviti ovdje.

"S 'graph' pretragom možete kombinirati fraze (na primjer: "moji prijatelji u New Yorku koji obožavaju Jay-Z") kako biste dobili skup ljudi, mjesta, fotografija ili drugih sadržaja koji se razmjenjuju putem Facebooka",objasnio je promjene menadžer proizvoda u Facebooku Lars Rasmussen na službenom Facebook blogu.

Net.hr