Facebook konačno priznao da nas špijunira i smislili su novi način kako

Facebook konačno priznao da nas špijunira i smislili su novi način kako
... video-telefoniranje, ali će također omogućiti pristup striming uslugama kao što su Spotify i Netlix.

Kako je navedeno, "Facebook" neće koristiti podatke prikupljene preko novog uređaja za ciljano oglašavanje. Ovo je bila prilično neoprezna izjava, jer je kompanija time praktično priznala da je "Portal" u potpunosti sposoban da prikuplja podatke o vama i koristi ih za ciljano oglašavanje.

- Glasovni pozivi preko Portala zasnivaju se na infrastrukturi Messengera, tako da prilikom vašeg poziva na Portalu sakupljamo iste informacije (na primjer, dužina poziva, učestalost poziva), kao i na drugim uređajima koje omogućava Messenger. Mogli bismo da upotrijebimo te informacije da bismo obavijestili oglašivače čije oglase prikazujemo na vašim platformama. Drugi podaci o korištenju, kao što su aplikacije koje koristite, također bi mogle da se nađu među informacijama koje koristimo u svrhu oglašavanja - navodi se u priopćenju kompanije.

U intervjuu koji je Rafa Kamargo potom dao za "Recode" on je "objasnio" što je njegov kolega htio da kaže:

- Mislim da je htio da kaže da ne namjeravamo da ih koristimo, ali da bi to bilo moguće - rekao je on.

Svima koji su razmišljali da potroše 200 dolara ili više za uređaj koji podrazumijeva postavljanje "Facebookovih" mikorofona i kamera u njihov dom poslije ovoga će biti jasno da je sve to napravljeno radi prikupljanja informacija o njihovom životu koje kompanija može da pretvori u zaradu putem oglasa.