Facebook bilježi i objave koje su bile napisane, ali nikad objavljene

18.12.2013

Gotovo svaki korisnik društvene mreže je jednom napisao nešto za što je znao da će požaliti ako to objavi i izbrisao napisano prije nego je kliknuo na tipku za objavljivanje.

Međutim, Jennifer Golbeck navodi da takve izbrisane i neobjavljene poruke ne nestaju u potpunosti, već Facebook koristi kod koji bilježi svaku poruku koju korisnik izbriše i šalje metadata podatke o toj poruci nazad u Facebookove baze podataka.

Sigurno se pitate što Facebook radi s tim informacijama o neobjavljenim porukama. Facebookovi znanstvenici Adam Kramer i Sauvik Das provode istraživanje u kojem ispituju razloge zbog kojih Facebook korisnici odustaju od objavljivanja statusa, komentara i ostalog sadržaja na toj društvenoj mreži.

Međutim, korisnici nemaju razloga za brigu jer Facebook u svojoj bazi podataka ne bilježi sav neobjavljeni sadržaj, već samo vode evidenciju o okolnim podacima koji su povezani s neobjavljenim sadržajem, kao što su podaci o tome je li objava trebala biti postavljena na stranici prijatelja ili je korisnik namjeravao postaviti objavu na vlastitoj Facebook stranici. Kramer i Das navode da Facebook želi shvatiti sve razloge zbog kojih korisnici odustaju od već napisanih objava, jer tvrtka zbog nedostatka generiranog sadržaja gubi vrijednost svaki puta kada neki od korisnika odustane od objave.

Golbeck zaključuje da Facebook želi pridobiti korisnike da objavljuju sve što im padne na pamet, pa čak i ono što je neprimjereno, jer tvrtka u osnovi potiče korisnike da smanje svoje standarde oko onoga što dijele sa svojim prijateljima.

Izvor: ictbusiness.info

loading...