Evo kako ćete najbolje zaštititi djecu na internetu

Facebook
Gizmodo je sakupio informacije o tome kako zaštititi djecu – po najpopularnijim platformama.

Windows

Windows sustavi se oslanjaju na Microsoftov poseban program Family Safety koji, osim internetske adrese, uključuje i pripadajući program za računala kako bi se poboljšale korisničke i pristupne kontrole. Moguće je ograničiti pristup rizičnim adresama, pratiti one posjećene i ograničiti vrijeme koje klinci provode za igrama i drugim aplikacijama.

Ako se Windows Live Family Safety već ne nalazi na računalu, moguće ga je preuzeti s linka, a postavke je moguće urediti odlaskom u Control Panel > Family Safety > Manage settings on the Family Safety Website. Tu je moguće urediti koje se korisničke račune želi kontrolirati, postaviti pojedinačne račune za svako dijete i sl.

OS X Mavericks

Appleov operativni sustav integrira sve roditeljske kontrole unutar samog sustava, umjesto da se oslanja na zasebno web-odredište. Osim standardnih ograničenja i mogućnosti praćenja, moguće je ograničiti i s kime djeca komuniciraju.

Za pristup valja otići u Apple izbornik > System Preferences > Parental Controls, omogućiti Parental Controls i postaviti opcije po želji. Moguće je dodati i pojedinačne korisnike u listu. Za svaki od korisničkih računa moguće je postaviti odgovarajuća ograničenja.

Chrome OS

Vjerovali ili ne, čak i operativni sustav Chrome pruža mogućnost zaštite. Dovoljno se u sustav ulogirati s administratorskim računom, dodati ostale korisnike (i uvjeriti se kako je Guest Browsing onemogućen) te otići na chrome.com/manage kako bi se postavila ograničenja.

Android

Usprkos tome što je Android Jelly Bean 4.3 dostupan tek šačici uređaja, vrijedi znati kako pruža mogućnost korisničkih restrikcija. Dovoljno je otići na Settings, dodati korisnika ili novi profil i odabrati Restricted Profile. Nakon toga je moguće odabrati koje aplikacije će biti dostupne odgovarajućem računu, no isto tako vrijedi imati na umu kako sustav ne filtrira web-stranice.

iOS

Dovoljno je otići na Settings > General > Restrictions, a opcija je podosta, poput ključanja mogućnosti kupnje unutar aplikacija, dopuštenog sadržaja i sl.

Windows Phone

Microsoftova mobilna platforma integrira tzv. Kid’s Corner. Dovoljno je otići u odgovarajuću aplikaciju ili pristupiti KC-u putem Settingsa te dodati sadržaj kojim će djeca moći pristupiti, što uključuje glazbu, aplikacije, filmove i sl. Premda će iz aplikacija djeca moći kliknuti na linkove koji će otvoriti web-preglednik, neće biti u mogućnosti ići na druge stranice, što ovu opciju čini dosta korisnom.

Kindle Fire

Ovaj Amazonov tablet također ima korisnih opcija kada je u pitanju zaštita pri korištenju. Osim osnovne ideje da se postave Parental Controls (Quick Settings, Settings, Parental Controls), treba postaviti administratorsku lozinku te postaviti ograničenja na surfanje webom, mail, kontakte, društvene mreže, etc.

PlayStation 4 i Xbox One

Igraće konzole nisu bez mogućnosti zaštite za one najmlađe. Kod Sonyjeva gadgeta potrebno je napraviti login na Master Account te otići na Settings > Parental Controls, gdje je moguće postaviti zasebne opcije za sve korisničke račune pojedinačno.

Microsoftova konzola u mnogočemu podsjeća na Windows 8. Potrebno je na kontroleru kliknuti na Menu te odabrati Settings. Skrolanjem na desno treba doći do Family, odabrati profil koji se želi ograničiti i postaviti restrikcije, kako piše Gizmodo.

tportal.hr