Cijenjeni časnik Hrvatske vojske djevojčice mamio slatkišima i slao im golotinju

Facebook, zlostavljanje, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, ludosti, cure, Facebook, Facebook, veza, bivši, dečko, cura, Facebook, Facebook, profil, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, twitter, Facebook, twiter, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, spam, Facebook, Facebook, sigurnost, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, silovanje, pedofilija, Hrvatska, Facebook, Facebook, droga, alkohol, tinejdžeri, Facebook, glazbeni servis, Facebook, internet, računala, Facebook, limitator, Facebook, računala, lažni profil, Facebook, Facebook, Facebook, psihopata, Facebook, računala, Facebook, varanje, izlasci, Facebook, Facebook, studenti, Facebook, timeline, Facebook, Facebook, učiteljica, ravnateljica škole, Facebook, igrice, računala, Facebook, Facebook, vijesti, top lista, Facebook, bonton, prijateljstvo, Facebook, društvene mreže, Facebook, twiter, Facebook, rastava, status, parovi, rastava, Facebook, Facebook, zaštita, Facebook, virus, oprez, Facebook, razgov
Imao je lažni profil, predstavljao se kao stariji dječak, a meta su mu bile i štićenice osječkog te vinkovačkog doma za odgoj djece i mladeži. Najmlađe žrtve navodno su imale tek 10 godina, objavio je Večernji list.

Postupak u tajnosti

Časnik je, neslužbeno doznajemo, priznao da je maloljetnicama slao golišave fotografije i razne sadržaje putem poruka koje su mu nađene na mobitelu i računalu. Nagovarao ih je i da se nađu, obećavao im je kupiti sladoled ili sok. Neke su i pristale, a poslije su sve prijavile socijalnim radnicima. U vojnim krugovima u Vinkovcima kažu kako prije nije bio poznat po ekscesima, cijenjen je i obnašao je jednu od najvažnijih dužnosti u mirnodopsko vrijeme. Policija je kriminalističko istraživanje završila u lipnju, daleko od očiju javnosti koja o tome nije imala ni najšturije informacije.

- Protiv 44-godišnjaka podnijeli smo kaznenu prijavu zbog upoznavanje djece s pornografijom. Kako se radi o kaznenom djelu na štetu djeteta, detalje ne smijemo iznositi u javnost - kaže glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Luka Barunčić.

Časnik suđenje čeka na slobodi.

Pohotnik je "imao pik" i na 17-godišnjakinju iz osječkog doma za odgoj djece i mladeži. Slao joj je poruke i fotografije neprimjerenog sadržaja, no s njom se nije susreo uživo. Da je vreba u ustanovi su doznali kada im je policija pokucala na vrata. - Nije bilo naznaka da je naša štićenica u takvo nešto uključena. Na internet je, koliko mi je poznato, išla preko mobitela, a ne s računala u informatičkoj radionici - priča ravnateljica doma Jasminka Dević.

Pod stegovnim postupkom

Budno, kaže, paze na štićenike dok su na internetu, a neke su stranice i blokirane. Problem je što se u virtualni svijet može uploviti i mobitelom. A "češljanje" mobitela osjetljiv je teren. - To bi se onda moglo tumačiti i kao zadiranje u privatnost. No, procijenimo li da je interes djeteta u pitanju, onda preuzmemo odgovornost i pregledamo mobitel - kaže. Djeca su, dodaje, informatički iznimno osposobljena, ali su nezrela i nepromišljena, a neka i rizičnog ponašanja pa su i lak plijen. Roditelji, pak, nemaju dovoljno znanja kako bi mogli kontrolirati što im djeca rade na internetu.

U MORH-u kažu kako su protiv 44-godišnjaka pokrenuli vojnostegovni postupak, čije će trajanje i ishod ovisiti o pravosudnom postupku.

Kako zaštititi djecu na internetu:

- Pojedine stranice mogu se blokirati, a poštu koju mališani primaju roditelji mogu preusmjeriti i na svoju adresu

- Računalo treba staviti u dnevni boravak ili drugu zajedničku prostoriju, kako bi se dijete moglo držati na oku dok je na internetu

- Djecu treba upozoriti da na internetu ne razgovaraju s nepoznatima te da im ne ostavljaju svoj broj telefona, adresu i slično