20. godina od ponoćnog ludila – pojave Windowsa 95

Microsoft
Jedan je mladić izjavio mjesnoj televiziji u Seattleu da ga jednostavno mora imati. Bilo je neobično samo to što dečko uopće nije imao računalo.

Groznica Windowsa 95 bila je zarazna. U prvih sedam dana prodano je sedam milijuna primjeraka, a do kraja te godine 40 milijuna.

Microsoft je s novim sustavom redefinirao računalo iz »štreberskog« proizvoda u nešto što se mora imati i približio se ostvarenju vizije svoga osnivača Billa Gatesa - »računalo na svakom stolu u svakom domu«.

Te godine u svijetu je prodano 60 milijuna računala. Deset godina poslije taj je broj bio 200 milijuna. I gotovo svaki je imao instaliran Microsoftov operativni sustav.Tržište računala doseglo je vrhunac 2011. s 360 milijuna primjeraka. Od te godine tržište je u padu jer su mnogi korisnici računala zamijenili pametnim telefonima i tabletima.

Uzbuđenje koje danas prati nova izdanja iPhoena ili Androida bilo je daleka budućnost 1995. kad je Microsoft postavio nove standarde u marketinškoj kampanji.Microsoftovi mandžeri Brad Silverberg i Brad Chase nagovorili su Rolling Stonese da im dopuste da njihov hit »Start Me Up« iskoriste u oglašavanju Windowsa 95. Bilo je to prvi put da su Stonesi dopustili da se neka njihova pjesma koristi u komercijalne svrhe.

»Pola svijeta se okrenulo naglavačke. Na radiju, televiziji, u novinama ne možete pobjeći od Windowsa 95«, pisao je specijalizirani njemački časopis c't.

Windows 95 imao je impresivno, grafičko, za korisnike prijateljsko sučelje što je bila potpuna novost za korisnike osobnih računala. Donio je takva poboljšanja u odnosu na dotadašnje operativne sustave da je izazvao pravu ludnicu na tržištu.

To uzbuđenje oko Windowsa 95 zamaskiralo je i neke nedostatke, poput slabe zaštite i osjetljivosti na računalne viruse. Microsoft će taj problem riješiti tek devet godina poslije s Windowsima XP.

U sklopu Windowsa 95 prvi se put pojavio i internetski preglednik Explorer koji će kasnije uništiti tada dominantni Netscape.

Uspon Windowsa 95 zaprijetio je i Appleu i njegovu Macintoshu koji se našao u tehničkoj slijepoj ulici iz koje je izašao tek povratkom Stevea Jobsa u tvrtku. Ali godine kada će iPhone i iPad uzvratiti udarcem u srce Microsoftova poslovanja bile su još daleko.

Hina