FOTO  Putopis: Prometnica Sarajevo-Tuzla

Ukoliko Vas put nanese ovom prometnicom, prvo što trebate učiniti jeste da se naoružate strpljenjem. Prometnica je puna kojekavih zaprežnih kola, zemljoradničkih prometala, a ukoliko nemate baš nimalo sreće kaskat ćete 20 km/h za nekim od punih šlepera čijem vozaču ne pada na pamet stati i propustiti kolonu koju je napravio. Pretjecanje ovakvih vozila je slično ruskom ruletu, te se nikako ne preporučuje.

Od većih mjesta na ovom putnom pravcu proći ćete kroz Olovo, Kladanj i Živinice. Olovo je koliko toliko životopisno mjesto sa lijepom panoramom, pa to i vrijedi vidjeti. Kladanj se promovira sa nekom vrstom muške vode, a mi za svoga prolaska na ulicama ovoga grada se nismo baš nagledali djece.

Na obroncima Karaule na više mjesta možete naići na improvizirane kavane koje nude pečenje po pristupačnim cjenama, ali u vrlo lošim higijenskim uvjetima (čast izuzecima). Pored lokala koji još rade puno je više onih koji su zatvoreni i devastirani, i stoje pored prometnice kao spomenik vremenima kada je građanin BiH mogao iz džepa izdvojiti dvadesetak maraka za kilo pečenja.

Kada se dočepate Živinica možete biti sretni jer ste opet u civilizaciji. Na našim fotografijama pogledajte o čemu smo pisali, slike sasvim sigurno govore više od svih napisanih riječi.

hercegovina.info