FOTO  Putopis izviđača iz BiH: Island

Putopis izviđača iz  BiH: Island
Naših sedam članova predstavljalo je Savez izviđača u Bosni i Hercegovini, tročlanu asocijaciju sastavljenu od Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine, Saveza izviđača Republike Srpske i Saveza izviđača Brčko Distrikta koji je od 1999 godine član WOSM-a.

Svjetska skautska organizacija (WOSM) je najveća internacionalna izviđačka organizacija. WOSM broji 166 zemalja članica. Ove zemlje članice su nacionalno priznate i skupno broje preko 40 milijuna članova.

Dva tjedna proveli smo sklapajući nova prijateljstva, obilazeći prelijepu Islandsku prirodu i stvarajući nezaboravne uspomene sa novim i starim drugovima.

Naše putovanje sastojalo se iz tri dijela.

Nakon ceremonije otvaranja Svjetskog Skautskog MOOT-a, događaja koji okuplja starije izviđače, takozvane rovere, uzrasta od 18 do 26 godina i daje im priliku da se druže i poboljšaju vlastito poznavanje drugih kultura i običaja, podijelili smo se u svoje internacionalne patrole i krenuli na put, svako ka svom ekspedicionom centru gdje smo proveli pet dana.

Naših sedam članova kontingenta bilo je raspoređeno u četiri ekspediciona centra (Akureyri, Heimaland, Hólaskjól and Skaftafell) u kojima smo sa svojim patrolama išli na mnoga pješačenja u prirodi, obilazili glečere, vodopade, bazene, i mnoge druge zanimljive destinacije.

Najsjevernije smješten ekspedicioni centar Akureyri iskusio je drugačiju vrstu promjene. Lokaliziran između planina, a sa pogledom na grad i jezero, sudionike je iznenadio toplim, sunčanim vremenom i pružio im je razne izazove.

Kamp Heimaland je uživao u raznim aktivnostima, s obzirom da su bili smješteni u blizini glečera, kanjona i vodopada. Članovi ovog kampa su iskusili snagu Islandskih vjetrova u punom jeku, no unatoč tome uživali su u logorskim vatrama, pjesmama uz gitaru, plesu i sportskim aktivnostima.

Svaki ekspedicioni centar je imao svoje čari, ali najvrjedniji spomena je sigurno Hólaskjól, smješten na planinama, udaljen od telefonskog signala, tekuće vode, struje i civilizacije. Usprkos toj divljini sudionici su uživali u nedirnutoj prirodi i vratili se sa lijepim uspomenama.

Kamp Skaftafell smješten je u blizini jednog od najvećih glečera u Evropi, a sudionicii tog kampa su dobili i priliku da uživaju u tim ledenim aktivnostima, usprkos veoma promjenjivom vremenu.

Drugi dio započeli smo okupljanjem u AlÞingi, centralnom kampu na Úlfljótsvatn jezeru, kao poglavice tijekom Islandske srednjovjekovne ere. Tema MOOT-a je bila Change inspired by Iceland (Promjena inspirirana Islandom), a naredne dane smo proveli sudjelujući na aktivnostima koje potiču upravo na tu promjenu.

Prvi dan u centralnom kampu predstavili smo Bosnu i Hercegovinu sa tradicionalnom kavom i rahat lokumima. Mnogi su prišli našem stolu, zanimajući se što naša mala država može da ponudi.

Ostale dane smo obilazili takozvana sela (Dragon village, Bull village, Giant village, Eagle village, Yggdrasill i Global development village). The Bull Village je kao temu imao rad sa okolinom i istraživanje kako priroda utiče na nas i obratno. The Eagle Village je bio povijesnog karaktera, istražujući kako nas je povijest oblikovala i kako možemo imati uticaj na budućnost kao pojedinci, u lokalnim zajednicama i u sklopu skautskog pokreta. The Giant Village je radio na temu životnog stila i zdravlja, pokazujući nam da je način kako živimo temelj našeg života. Dragon Village je bio umjetničko područje gdje smo otkrili kako kreativnost može imati zanimljiv uticaj na život i zajednicu.

Yggdrasill Village je ime dobio po ogromnom drvetu koje povezuje devet svjetova drevne kozmologije i simbol koji simbolizira promjenu kroz poštovanje i povjerenje. Kao što se drveće međusobno povezuje preko svog korijenja, tako su i izviđači širom svijeta povezani svojim obećanjem i zakonima. Ovdje smo učili kako da razumijemo i poštujemo različite vjere i uvjerenja. Global Development Village je mjesto gdje je izviđačima objašnjeno koliko je važna promjena u svijetu i što oni mogu učiniti da budu dio toga.


Zadnju noć MOOT-a plesali smo i pjevali sa novim prijateljima ispred glavne bine na ceremoniji zatvaranja. Iako smo se oprostili od 5000 drugih skauta iz više od 100 zemalja svijeta naša avantura nije bila završena.

Naredni dan smo se vratili u glavni grad Islanda, Reykjavik, gdje smo proveli noć, i naredni dan kao kontigent započeli obilazak južne obale Islanda.

Nakon razgledanja Reykjavika prva atrakcija koju smo obišli bila je poznata Plava Laguna koju nam je omogućio jedan od lidera izviđačke organizacije u Hong Kongu, gospodin Alexandar Wong, velikodušnom donacijom putem naše fundraising kampanje. Druge značajne priloge smo dobili od firme SPARK iz Mostara i Krajina klasa iz Banja Luke.

Ostale lokacije koje smo posjetili uključuju Strokkur, jedan od najpoznatijih gejzira na Islandu koji se nalazi u geotermalnom području uz rijeku Hvítá, istočno od Reykjavika. U međuvremenu smo obišli mjesto na kojem vrelo blato ključa i izbija iz tla, vodopad Gullfoss, koji nas je svojom ljepotom i snagom ostavio bez daha.

Najveći biser otoks vatre i leda, na mjestu gdje se spajaju ogromni lednici sa Atlantikom, nalazi se laguna glečera - Jokulsarlon. Jedan od simbola Islanda, laguna glečera je zapravo ledničko jezero koje se vremenom spojilo sa morem, pa u isto vrijeme ima i karakteristike lagune. Nalazi se pored glavnog islandskog magistralnog puta, na samom rubu Vatnajokull nacionalnog parka.

Put dalje nas je odveo u Vik, selo na najjužnijem dijelu Islanda, poznato po svojoj prekrasnoj crnoj plaži i fenomenalnim liticama koje nastanjuju endemične ptice zvane Puffini. Crna plaža, svrstana je 1991. godine među top 10 naljepših plaža na svijetu. Na samom kraju smo otišli na most koji spaja Sjeverno-Američku i Euro-Azijsku tektonsku ploču.

To je jedino mjesto na svijetu na kojem se na kopnu mogu jasno identificirati tektonske ploče i rascjep među njima. Tu je izgrađen most koji povezuje ove dvije tektonske ploče i omogućuje vam da jednostavno pređete sa jednog kontinenta na drugi. Upravo činjenica da se na Islandu spajaju ove dvije ploče ovu zemlju i čini toliko jedinstvenim mjestom, u geološkom smislu.

Umorni, ali ispunjeni i zadovoljni, vratili smo se kućama, puni utisaka koje ćemo pokušati predstaviti prijateljima, poznanicima i ostalim skautima kako najbolje umijemo. Teško nam je riječima dočarati sve naše doživljaje, no pomoću slika i videa, nadamo se da ćemo prenijeti barem dio ove nezaboravne atmosfere!