Prvi Europljani živjeli su u Belgiji

neadrentalac
Analizom genoma došlo se do zaključka da su naši preci doživjeli značajne evolutivne promjene tokom ledenog doba. Ukupno je ispitan 51 genetski uzorak i najnovija studija pokazuje ogroman napredak u razumijevanju evolucije čovjeka na ovom području.

Ledeno doba u Europi počelo da se završava prije otprilike 19.000 godina kada se temperatura postepeno povećavala oslobađajući kontinent debelog sloja leda. A kako su se na Europu "navlačile" ledene plohe, tako se ljudska populacija iz današnje Španjolske migrirala prema sjeveru. Oko 5000 godina nakon tog vremena, druga grupa migranata iz jugoistočne Europe također kreće ka sjevernom i zapadnom dijelu kontinenta.

Posljednji vrhunac ledenog doba vrhunac desio se između 35.000 i 19.000 godina prije modernog doba, a priveo se kraju prije oko 12.000 godina. Na vrhuncu ovog perioda, ledeni pokrivač je pokrivao i krajnji jug kao i sjever Francuske.

"Sada imamo mogućnost dobijanja novih podataka analizirajući kosti naših predaka zahvaljujući novoj tehnologiji koja nam je dostupna tek posljednjih pet ili šest godina. To je novi naučni pristup koji omogućava da se gledamo na stvari onako kako nismo mogli ranije, rekao je David Reich sa Medicinskog fakulteta u Harvardu.

Moderni ljudi ušli u Europu oko 45.000 godina prije modernog doba. Radilo se o Neandertalcima, kojima je naseljen kontinent. Posljednji rezultati istraživanja najnovijim metodama pokazuju da se radi o ljudima koji su prije 37.000 godina živjeli u regiji koji sada znamo kao Belgija. Ova grupa je kasnije raseljena, a novo stanovništvo stiglo u Europu prije 14.000 godina, putujući sa istoka.

Agencije