Prva crnkinja na novčanici od 20 dolara

20 dolara
Abrahama Linkolna i Bendžamina Frenklina koji se nalaze na američkim banknotama. Biće to prvi put da se lik jedne crne žene nađe na američkoj novčanici, kao i prvi put za posljednjih sto godina da se na američkoj banknoti nađe lik jedne žene, prenosi AP.

Američki ministar financija Džek Lu objavio je da će se portret Tabmanove naći na prednjoj strani novčanice, dok će na poleđini biti portret Endrua Džeksona, sedmog američkog predsjednika. Ministar Lu je odustao od ranije namjere da skine Aleksandra Hamiltona, prvog ministra financija SAD, sa novčanice od 10 dolara i zamijeni ga ženskim likom.

U lipnju 2015, ministarstvo financija je najavilo da namjerava da zamijeni portret prvog ministra financija Aleksandra Hamiltona sa novčanice od deset dolara likom jedne žene, čije ime tada nije navedeno. To je izazvalo bijes obožavatelja Hamiltona, jednog od tvoraca Ustava, koji su tražili da se sa novčanice od 20 dolara zamijeni lik sedmog američkog predsjednika Endrua Džeksona, koji je mnogo manje popularan.

Tada je vlada pokrenula veliko ispitivanje javnog mnenja o tome koja bi žena trebalo da bude izabrana da krasi jednu američku novčanicu, prvi put u 100 godina. Među finalistkinjama bile su Elenor Ruzvelt i aktivisktinja u borbi protiv rasne segregacije Roza Parks. Druge žene bile su na američkim novčanicama ranije, Marta Vašington, supruga prvog američkog predsjednika Džordža Vašingtona ili Indijanka Pokahontas.

Harijet Tabman, pravo ime Araminta Ross (engl. Harriet Tubman; okrug Dorčester, 1820 - Obern, 10. ožujak 1913) je bila američka crnačka aktivistkinja poznata pod nadimcima Crni Mojsije, Deda Mojsije i Mojsije Njenog naroda.

Rođena je kao robinja u državi Merilend, odakle je 1844. pobjegla na Sjever koristeći se tzv. Podzemnom željeznicom. Nakon toga je uz pomoć abolicionista organizirala 19 ekspedicija tijekom kojih je oslobođeno 300 robova. Južnjački robovlasnici su joj ucijenili glavu na 40.000 dolara. Za vrijeme američkog građanskog rata bila je špijun za vojsku Unije.

Ova izuzetna žena doživjela je duboku starost. Nakon rata podigla je mnogobrojnu obitelj i borila se za prava žena. Okružena prijateljima i rodbinom Harijet Tabman preminula je 1913. u 91. godini života. Oni koji su tada bili pred nje pričali su da je posljednje što je rekla bilo: „Idem da tamo pripremim mjesto za vas".